Για τους περισσότερους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και γενικότερα συντελεστές ταινιών η απονομή ενός βραβείου Όσκαρ, αποτελεί την μεγαλύτερη αναγνώριση του ταλέντου τους. Ωστόσο, στην ιστορία του θεσμού υπήρξαν αρκετές φορές που απονεμήθηκαν βραβεία σε πρωταγωνιστές ή συντελεστές μετά θάνατον. Παρακάτω ακολουθούν τρία από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Χιθ Λέτζερ
Η εμβληματική ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ στον ρόλο του Τζόκερ στην ταινία «The Dark Knight» του 2008 απέδειξε στους εναπομείναντες σκεπτικιστές ότι οι ταινίες κόμικς θα μπορούσαν πραγματικά να προσφέρουν ερμηνείες που αξίζουν Όσκαρ. Όπως και έγινε με τον Χιθ Λέτζερ και τους θαυμαστές του να συμφωνούν ότι η απόδοση του θα είχε κερδίσει το πολυπόθητο Όσκαρ ακόμα κι αν δεν είχε πεθάνει. Οι γονείς και η αδερφή του αποδέχτηκαν το βραβείο εκ μέρους του, με την αδελφή του να σημειώνει ότι ήθελαν, επίσης, να αφιερώσουν το βραβείο στην κόρη του Λέτζερ, Ματίλντα.
Γουόλτ Ντίσνεϊ
Ο δημιουργός του Mickey Mouse, Γουόλτ Ντίσνεϊ, κρατά το ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες και τις περισσότερες νίκες από οποιοδήποτε άτομο, έχοντας κερδίσει συνολικά 26 βραβεία Όσκαρ. Το 1954, σημείωσε ακόμη ένα ρεκόρ, καθώς μέσα στο ίδιο έτος κέρδισε τέσσερα βραβεία Όσκαρ. Το 1969 κέρδισε το τελευταίο Όσκαρ της συλλογής του, ωστόσο, μετά θάνατον, στην κατηγορία Best Short Subject, για τις ταινίες Winnie the Pooh και Blustery Day.
Πίτερ Φιντς
Ο Πίτερ Φιντς απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού το 1977, για την συγκλονιστική ερμηνεία του στην ταινία «Network» του 1976. Η χήρα του ηθοποιού αποδέχθηκε το βραβείο προς τιμήν του στην τελετή, ενώ το «Network» κέρδισε τρία ακόμη βραβεία εκείνο το βράδυ: Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου καθώς και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Ο Φιντς, μάλιστα, ήταν ο πρώτος ηθοποιός που κέρδισε μεταθανάτια το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού.