Για το «Καράτε Κιντ» ό,τι και να πεις είναι λίγο.

Είναι από αυτές τις ταινίες που σφράγισαν μια γενιά και μια κινηματογραφική δεκαετία και πέρασε στο πάνθεο της δράσης.

Αυτός ο πιτσιρικάς Ντάνιελ Λαρούσο που έρχεται σε επαφή με τον δάσκαλο των πολεμικών τεχνών και παίρνει ένα μάθημα μεγαλύτερο και από τη ζωή την ίδια δεν χρειάζεται προφανώς συστάσεις.

Η κλασική ιστορία του αουτσάιντερ που μας σύστησε τον Ραλφ Μάτσιο και την Ελίζαμπεθ Σου και μας έκανε να αγαπήσουμε τον Πατ Μορίτα ανήκει πλέον στις μεγάλες κινηματογραφικές στιγμές των 80s. Και την ξαναβλέπουμε όποτε θέλουμε στο Netflix.

Το 2010 κυκλοφόρησε όμως και ένα άλλο «Καράτε Κιντ» που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον μύθο του 1984. Με ίδιο όνομα (The Karate Kid), αλλά ελαφρώς αλλαγμένη ιστορία.

Τώρα είναι ένα πιτσιρίκι που μετακομίζει στο Πεκίνο με τη μητέρα του, γίνεται θύμα ενός νταή και ξεκινά μαθήματα με έναν δεξιοτέχνη των πολεμικών τεχνών. Ο νέος Μιγιάγκι είναι ο Τσάκι Τσαν και τον Λαρούσο παίζει εδώ ο μικρούλης Τζέιντεν Σμιθ.

Ναι, ο γιος του Γουίλ Σμιθ και της Τζέιντα Πίνκετ-Σμιθ που το Χόλιγουντ έσπευσε να αναγορεύσει σε παιδί-φαινόμενο του σινεμά.

Ο κινηματογραφικός διάλογος είναι ανοιχτός ανάμεσα στις δύο ταινίες. Όπως και οι συγκρίσεις. Γιατί λοιπόν να μην ξαναθυμηθείς το πρωτότυπο και να δεις μετά το ριμέικ;

Οι λάτρεις της έβδομης τέχνης αρέσκονται πάντα σε τέτοιες αναλογίες…