Από κόσκινο πέρασε το Χόλιγουντ ο ηθοποιός Ricky Gervais, οικοδεσπότης της 77ης τελετής απονομής των Χρυσών Σφαιρών. Με σαφείς αιχμές αλλά και ξεκάθαρες ευθείες αναφορές στηλίτευσε τον «λαμπερό» κόσμο του θεάματος, προκαλώντας αμήχανα γέλια στην αίθουσα- με δεδομένο πως πολλοί από αυτούς που μπήκαν άμεσα ή έμμεσα στο στόχαστρό του τον παρακολουθούσαν ζωντανά καθώς συμμετείχαν στην τελετή.
Χαρακτηρίζοντάς τους ουσιαστικά υποκριτές, σημείωσε πως κανείς δεν νοιάζεται πια για τις ταινίες και πως θα μπορούσε απλώς να βραβεύσει το Netflix και η τελετή να τελειώσει. Ανέφερε το όνομα του δημοσιογράφου Ronan Farrow, ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο σεξουαλικών επιθέσεων και κακοποιήσεων από τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάνστιν, λέγοντας πως όλοι οι παρόντες τον τρέμουν. Και έκλεισε τον ομιλία του εξίσου εντυπωσιακά, προτρέποντας όσους θα βραβεύονταν να πάνε να γ@@@.
«Θα χαρείτε να μάθετε πως αυτή είναι η τελευταία φορά που παρουσιάζω αυτά τα βραβεία, οπότε δεν με νοιάζει πια. Πλάκα κάνω, ποτέ δεν με ένοιαζε. Προφανώς ούτε και το NBC το ένοιαζε- 5η φορά (παρουσίασης)» είπε ξεκινώντας την ομιλία του με αυτοσαρκασμό.
«Ας γελάσουμε σε βάρος σας. Να θυμάστε πως είναι απλώς αστεία. Όλοι θα πεθάνουμε σύντομα και δεν υπάρχει sequel, οπότε να το θυμάστε» συνέχισε.
«Ήρθατε όλοι εδώ με τις λιμουζίνες σας, εγώ ήρθα με λιμουζίνα και η πινακίδα ήταν φτιαγμένη από τη Φελίσιτι Χόφμαν… Την κόρη της λυπάμαι, αυτό πρέπει να είναι το πιο ντροπιαστικό πράγματα που της έχει συμβεί ποτέ. Και ο πατέρας της έπαιζε στο Wild Dogs» είπε αναφερόμενος στην Αμερικανίδα ηθοποιό Φελίσιτι Χόφμαν η οποία δωροδόκησε για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της κόρης της στις εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.
«Πολλές διασημότητες είναι εδώ απόψε. Θρύλοι… Και μόνο σε αυτό το τραπέζι- Αλ Πατσίνο, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Μπέιμπι Γιόντα… Ωχ, συγγνώμη αυτός είναι ο Τζο Πέσι. Σε αγαπώ, φίλε, μη βάλεις να με δείρουν» συνέχισε.
«Αλλά σήμερα δεν πρόκειται μόνο για τους ανθρώπους που είναι μπροστά στην κάμερα. Σε αυτή την αίθουσα βρίσκονται μερικοί από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Άνθρωποι διαφορετικού μπακγκράουντ. Αλλά όλοι έχουν κάτι κοινό: Τρέμουν τον Ronan Farrow. Έρχεται για εσάς. Μιλώντας για όλους εσάς τους διεστραμμένους, ήταν μια σημαντική χρονιά για τις παιδοφιλικές ταινίες: Surviving R. Kelly, Leaving Neverland, Two Popes. Σκάστε! Δεν με νοιάζει» είπε, αναφερόμενος στον δημοσιογράφο που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την αποκάλυψη του σκανδάλου με επίκεντρο τον Χάρβεϊ Γουάινστιν.
Ο Gervais επέκρινε και τα περί διαφορετικότητας στις Χρυσές Σφαίρες, λέγοντας πως θα γινόταν αφιέρωμα In Memoriam αλλά «όταν είδα τη λίστα όσων είχαν πεθάνει, δεν υπήρχε αρκετή διαφορετικότητα. Ήταν κυρίως λευκοί και σκέφτηκα, μπα, όχι στη βάρδιά μου. Ίσως του χρόνου».
«Κανείς δεν νοιάζεται πια για τις ταινίες. Κανείς δεν πάει σινεμά, κανείς δεν βλέπει τηλεόραση. Όλοι βλέπουν Netflix. Κανονικά θα έπρεπε να βγω να πω «Μπράβο, Netflix, τα κερδίζεις όλα, καληνύχτα». Αλλά όχι, θα πρέπει να το τραβήξουμε για τρεις ώρες. Θα μπορούσατε να δείτε την πρώτη σεζόν του Afterlife αντί να βλέπετε αυτή την τελετή. Είναι μια σειρά για έναν άνδρα που θέλει να αυτοκτονήσει επειδή η γυναίκα του πεθαίνει από καρκίνο και πάλι είναι πιο διασκεδαστική από αυτή την τελετή. Spoiler alert, ετοιμάζεται και δεύτερη σεζόν, οπότε προφανώς εν τέλει ο άνδρας δεν αυτοκτόνησε. Όπως ο Jeffrey Epstein. Σκάστε. Ξέρω πως είναι φίλος σας αλλά δεν με νοιάζει». Αναφερόταν στον πολυεκατομμυριούχο χρηματιστή, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων κοριτσιών. Ο Έπσταϊν βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο κελί του, στη φυλακή.
«Πραγματικά, οι περισσότερες ταινίες είναι απαίσιες, Τεμπέλικες, remakes sequels. Όλοι οι καλοί ηθοποιοί έχουν μεταπηδήσει στο Netflix, HBO. Και οι ηθοποιοί που κάνουν ταινίες στο Χόλιγουντ κάνουν ταινίες φνατασίας-περιπέτειας, ανοησίες. Φορούν μάσκες και μπέρτες και πολύ στενά κοστούμια. Η δουλειά τους δεν είναι πια η υποκριτική. Είναι να πηγαίνουν στο γυμναστήριο δύο φορές την ημέρα και να παίρνουν στεροειδή» είπε βάζοντας στο στόχαστρό τους τους ηθοποιούς. Συγκεκριμένα για το Λεονάρντο ντι Κάπριο, και το γεγονός ότι οι σύντροφοί του είναι συνήθως πολύ νεαρές, είπε: «Το Once Upon a Time in Hollywood, σχεδόν τρεις ώρες ταινία. Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο πήγε στην πρεμιέρα και έως το τέλος της ταινίας η συνοδός του ήταν πια πολύ μεγάλη για εκείνον. Ακόμα και ο πρίγκιπας Άντριου είπε «Έλα, Λεό, φίλε, είσαι σχεδόν 50 ετών».
Από τα βέλη του δεν γλίτωσε ούτε η ντέιμ Τζούντι Ντέντς και η συμμετοχή της στην ταινία Cats. «Κανείς δεν είδε αυτή την ταινία. Οι κριτικές, σοκαριστικές. Αλλά η ντέιμ Τζούντι Ντεντς υπερασπίστηκε την ταινία λέγοντας πως γεννήθηκε για να παίξει σε αυτή, επειδή της αρέσει να σέρνεται στα χαλιά, να σηκώνει το πόδι της και να γλείφει τον πισινό της…» είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι η τελευταία φορά, ποιος νοιάζεται;» συνέχισε ο Gervais και περιέλαβε τις εταιρείες που συνδέονται με απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στην Κίνα. «Η Apple εισέβαλε στο τηλεοπτικό παιχνίδι με το The Morning Show, ένα εκπληκτικό δράμα για τη σημασία της αξιοπρέπειας και του να κάνεις το σωστό, το οποίο γυρίζει μια εταιρεία που συνδέεται με sweatshops στην Κίνα (εργοστάσια, που συνήθως φτιάχνουν ρούχα, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν ατελείωτες ώρες, αμείβονται λίγο και οι συνθήκες είναι άθλιες). Μπορείς να πεις πως είσαι ευαισθητοποιημένος αλλά οι εταιρείες για τις οποίες εργάζεσαι, στην Κίνα- απίστευτο. Apple, Amazon, Disney. Εάν το ISIS ξεκινούσε μια υπηρεσία streaming θα καλούσατε τον ατζέντη σας, έτσι δεν είναι;»
Ο Gervais έκλεισε την ομιλία του διατηρώντας και κλιμακώνοντας τους υψηλούς τόνους. Και απευθυνόμενος στους ηθοποιούς είπε: «Οπότε, εάν κερδίσετε βραβείο απόψε, μην το χρησιμοποιήσετε ως βήμα για να απευθύνετε κάποια πολιτική ομιλία. Δεν είστε σε θέση να κάνετε κήρυγμα στο κοινό για τίποτα. Δεν ξέρετε τίποτα για τον αληθινό κόσμο. Οι περισσότεροι από εσάς έχετε πάει σχολείο λιγότερο κι από την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Οπότε, αν κερδίσετε, ανεβείτε πάνω, αποδεχτείτε το βραβειάκι σας, ευχαριστήστε τον ατζέντη σας και τον θεό σας και άντε γ@@@τε οκ;»
Για την ιστορία, καλύτερη ταινία αναδείχθηκε το «1917» του Σαμ Μέντες (και βραβείο σκηνοθεσίας), ενώ ο «Joker» Χοακίν Φοίνιξ πήρε Χρυσή Σφαίρα πρώτου ανδρικού σε δραματική ταινία, με τη Ρενέ Ζελβέγκερ να βραβεύεται για την ερμηνεία της ως Τζούντι Γκάρλαντ στην ταινία «Judy». Καλύτερη κωμωδία αναδείχθηκε το «Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο, ενώ ο Τάρον Εγκερτον πήρε Χρυσή Σφαίρα πρώτου ανδρικού σε μιούζικαλ-κωμωδία με το «Rocketman». Ο Τομ Χανκς, που πρόσφατα πολιτιγραφήθηκε Έλληνας, τιμήθηκε με το βραβείο καριέρας Cecil B. DeMille και στην ομιλία του αποθέωσε την Ελλάδα.