Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η παράδοση θέλει μαγειρίτσα. Δεν είναι λίγα εκείνα τα στέκια στην πόλη που ακολουθούν πιστά το έθιμο και σερβίρουν αχνιστή μαγειρίτσα για όλους εκείνους που δεν είχαν την πολυτέλεια ή απλώς δεν ήθελαν να την ετοιμάσουν στο σπίτι.

Ακολουθούν πέντε διευθύνσεις, λοιπόν, για όλους εσάς που θέλετε να ζήσετε μια αυθεντική, πασχαλινή εμπειρία την πόλη, εκτός σπιτιού.

Ροζαλία

Οι συστάσεις είναι περιττές για μία από τις πιο φημισμένες ταβέρνες στα Εξάρχεια. Η Ροζαλία στρώνει τραπέζια στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου από το 1978 και σερβίρει αυθεντικά ελληνικά πιάτα! Η οικογενειακή ταβέρνα διαθέτει έναν πανέμορφο εσωτερικό χώρο-σάλα, μια κουκλίστικη αυλή, αλλά και τραπεζάκια στον πεζόδρομο.

Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ (πριν και μετά την Ανάσταση) θα είναι ανοιχτή, περιμένοντάς σας για να σας σερβίρει ζεστή μαγειρίτσα με συκωταριά γάλακτος και άλλα πασχαλινά καλούδια, όπως αρνί σούβλας.

Κούβελος

Από τις πιο ιστορικές ταβέρνες στο Κουκάκι (Γεν. Κολοκοτρώνη 66), καθώς λειτουργεί από το 1908, ο Κούβελος συγκαταλέγεται σε εκείνες τις γευστικές στάσεις που πρέπει να πραγματοποιήσετε στην περιοχή.

Πανέμορφο και ευχάριστο το περιβάλλον –θυμίζει γειτονιά της παλιάς καλής Αθήνας τόσο στον εσωτερικό χώρο όσο και στην αυλή με το χαλίκι και τα δεντράκια– με οικογενειακή ατμόσφαιρα, στο οποίο θα δοκιμάσετε νόστιμες προτάσεις της ελληνικής κουζίνας.

Για το βράδυ της Ανάστασης σας περιμένει, νόστιμη και ζεστή μαγειρίτσα από τις 19.00-01.00. Από τις προτάσεις της ημέρας δεν θα λείπουν και τα εορταστικά πιάτα, όπως αρνάκι στη λαδόκολλα, κοκορέτσι ρουμελιώτικο, κατσικάκι στη γάστρα και χανιώτικη κρεατότουρτα.

Μπεμπέκα

Στεγασμένη σε ένα υπέροχο νεοκλασικό στο Χαλάνδρι, η Μπεμπέκα (Διονύσου 16) αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς νεοταβέρνες της πόλης. Με οικογενειακή διάθεση και ένα περιβάλλον που βγάζει την οικειότητα σπιτιού σερβίρει νόστιμα πιάτα από την ελληνική κουζίνα. Το βράδυ της Ανάστασης στην Μπεμπέκα τιμούν ιδιαιτέρως τα έθιμα και σερβίρουν μια επτανησιώτικη εκδοχή της κλασικής μαγειρίτσας.

Κατσαρίνα

Λειτουργεί από το 1893 και αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες των κατοίκων της Κηφισιάς. Γευστικές προτάσεις της ελληνικής κουζίνας γίνονται καθημερινά ανάρπαστες στην ταβέρνα Κατσαρίνα (Λ. Κηφισίας 311 & Π. Τσαλδάρη 43). Από την άνοιξη και μετά στρώνει τραπέζια και στην υπέροχη αυλή της. Εδώ θα φάτε νόστιμα μαγειρευτά και θα εξυπηρετηθείτε αρκετά γρήγορα. Το αναστάσιμο δείπνο στην Κατσαρίνα αποτελείται από μαγειρίτσα, αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι.

Η Ήπειρος

Μια από τις πιο καλτ διευθύνσεις και ένα από τα θρυλικά ξενυχτάδικα της πόλης, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Ό,τι θα έφτιαχνε μία μαμά ή μία γιαγιά στο σπίτι για να ταΐσει την οικογένειά της, φιγουράρει καθημερινά στη βιτρίνα της Ηπείρου και σερβίρεται σε γενναίες μερίδες.

Ψυχή του μαγειρείου η Ράνια που συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της Τζίμης, μυώντας στα μυστικά των αυθεντικών, ηπειρώτικων συνταγών, ελαφρώς πειραγμένων με μια γαλλική νότα. Το ίδιο ισχύει και για την περίφημη μαγειρίτσα της, η οποία αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της.

Σημείο αναφοράς του οινομαγειρείου –τι άλλο;– οι ζεστές και χορταστικές σούπες του, που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες. Στα όσα πρέπει να δοκιμάσετε, επίσης, τα παραδοσιακά, χειροποίητα σουτζουκάκια.