Πάντα θα βρίσκουμε λόγους να κατηφορίζουμε προς το αγαπημένο μας λιμάνι. Ο Πειραιάς έχει άποψη, ταυτότητα και στέκια με φανατικό κοινό που έρχεται από όλη την Αθήνα. Αυτή τη φορά σεργιανίσαμε στις γειτονιές του κάνοντας στάσεις σε all time classic μαγαζιά που διατηρούν την ποιότητα και το στυλ τους. Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς Έχουν ιστορία που μετρά πολλές δεκαετίες, γεύσεις που μένουν σταθερές στην πάροδο του χρόνου και παράδοση που συνεχίζεται με σύνεση και σεβασμό μέχρι και σήμερα. Αυτά τα ιστορικά στέκια αξίζουν τη βόλτα σας στον Πειραιά. Ένα εστιατόριο συνώνυμο της θαλασσινής κουζίνας
Varoulko Seaside
Το Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του 1987 και φέτος, 30 χρόνια μετά, εξακολουθεί να εκφράζει τη θαλασσινή κουζίνα. Η αρχή έγινε στην οδό Διστόμου στον Πειραιά, όπου ο Λευτέρης Λαζάρου έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, παρουσιάζοντας τη δική του αγαπημένη κουζίνα σε ένα εστιατόριο όπου το ψάρι ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Το 1994 το Βαρούλκο βραβεύεται με τον πρώτο Χρυσό Σκούφο, ενώ το 2002 ο Λευτέρης Λάζαρου κερδίζει το πρώτο του αστέρι Michelin, διάκριση που το εστιατόριο εξακολουθεί να διατηρεί μέχρι σήμερα, 15 ολόκληρα χρόνια μετά. Από το 2016, μάλιστα, ο διάσημος σεφ υποδέχτηκε ξανά στην κουζίνα έναν παλιό μαθητή του, τον Γιάννη Παρίκο, ο οποίος επέστρεψε ως συνοδοιπόρος του πια, αναλαμβάνοντας χρέη chef de cuisine. Με αφορμή τα 30 επιτυχημένης λειτουργίας του, από αρχές Δεκεμβρίου το εστιατόριο σερβίρει δύο ειδικά μενού: το «Επετειακό Μενού» αφηγείται την ιστορία του εστιατορίου μέσα από πιάτα που σημάδεψαν την πορεία του όπως o λαχανοντολμάς με γέμιση κιμά γαρίδας και σάλτσα κουρκουμά αλλά και η αχνιστή πεσκανδρίτσα με πουρέ σελινόριζας, φύλλα σέλινου και κρέμα λεμόνι, ενώ το «Νέο Μενού Γευσιγνωσίας» δείχνει το παρόν και το μέλλον του. Το ψητό καλαμάρι ελληνικής αλιείας με κρέμα καπνιστής ρέγκας, κουνουπίδι και ντολμά με ριζότο σουπιάς και το μπαρμπούνι με κρέμα αρακά αρωματισμένο με φιστίκι Αιγίνης, καπνιστό τσάι και τσιπς ρυζιού με μελάνι σουπιάς αποτελούν τις νέες εμπνεύσεις της ομάδας του εστιατορίου. Αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία το νέο χώρο, που ανοίγει αυτήν την εβδομάδα, στις 15/12, στον οποίο θα πρωταγωνιστούν τα tapas. Πληροφορίες Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο, τηλ. 210 5228400, http://varoulko.gr, fb page: Βαρούλκο Restaurant
Η αυθεντική μπακαλοταβέρνα
Το Ειδικόν
Η μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά ακούει στο όνομα Το Ειδικόν και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια στο λιμάνι, στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια. Το Ειδικόν πρωτολειτούργησε το 1920 ως μπακάλικο -όπως είναι εμφανές από τη διακόσμηση του χώρου- και το 1980 μετατράπηκε σε ταβερνείο. Αγαπημένο στέκι των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για διάσημους και μη της πόλης, οι οποίοι δείχνουν λατρεία στην αυθεντική ελληνική γειτονιά και τις απλές σπιτικές γεύσεις. Δοκιμάστε φάβα, λουκάνικο, συκώτι, τηγανητά κεφτεδάκια και ομελέτα με κορν μπιφ. Πληροφορίες Ψαρών 38 & Σαλαμίνος, Πειραιάς, τηλ. 210 4612674
Η all time classic ψαροταβέρνα
Δουράμπεης
Με ιστορία που ξεκινά από το 1932 και ξακουστό όνομα στην πόλη του Πειραιά, ο Δουράμπεης αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλων όσοι αναζητούν το εξαιρετικής ποιότητας ψάρι ή τα ολόφρεσκα όστρακα και μαλάκια, μαγειρεμένα με μαεστρική δεξιοτεχνία. Δημιουργικά και χωρίς περιττές φανφάρες, άλλωστε εδώ η πρώτη ύλη δεν χρειάζεται επισκίαση, τα πιάτα του Δουράμπεη μυρίζουν θάλασσα. Συνοδευόμενα από προσεγμένες οινικές επιλογές ελληνικών αμπελώνων, συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης εμπειρίας. Πληροφορίες Ακτή Δηλαβέρη 29, τηλ. 210 4122092, fb page: Dourabeis Estiatorio
Ο άσος… στους ξηρούς καρπούς
Assos Ξηροί Καρποί
Το πρώτο κατάστημα Assos ιδρύθηκε το 1948 με έδρα τον Πειραιά από την πρώτη γενιά που έφερε την τέχνη των ξηρών καρπών από τη Μικρά Ασία. Σήμερα, στα χέρια της τρίτης γενιάς που συνεχίζει την παράδοση, το ανακαινισμένο κατάστημα Assos στον Πειραιά, αλλά και το νεότερο στο Χαλάνδρι, παρέχουν προϊόντα άριστης ποιότητας σε μεγάλη ποικιλία και με φιλική εξυπηρέτηση. Οι ξηροί καρποί που ψήνονται καθημερινά στο εργαστήριο τους, σε φούρνο τελευταίας τεχνολογίας, ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους. Εκτός από ξηρούς καρπούς, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε αποξηραμένα φρούτα, υγιεινές υπερτροφές, χειροποίητα σοκολατάκια, παραδοσιακά γλυκά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, επιλεγμένα κρασιά, ποτά, αποστάγματα και λικέρ. Πληροφορίες Τσαμαδού 15Α, Πειραιάς, τηλ. 210 4174300, fb page: Assos ξηροί καρποί/Assos Dry Nuts
Το τοπ μπακάλικο
Μανδραγόρας
Πρόκειται για το πιο διάσημο μπαχαράδικο-μπακάλικο της Αθήνας και βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά. Ο Μανδραγόρας έχει μια ιστορία που ξεκινάει το 1950, όταν ο Φώτης Βασιλόπουλος –ανήσυχο και ταξιδιάρικο πνεύμα– άνοιξε μια γωνιά που φιλοξενούσε αγνές πρώτες ύλες άριστης ποιότητας. Σήμερα, εδώ θα βρείτε τυριά και χωριάτικα αλλαντικά, μέλι όλων των ποικιλιών, τραχανάδες και χυλοπίτες, ψωμιά και παξιμάδια, μεζεδάκια και παραδοσιακά γλυκά, ελιές και εξαιρετικό ελαιόλαδο, όσπρια και πολλά άλλα γευστικά καλούδια, όλα με ελληνική προέλευση. Από το παντοπωλείο περνούν οι διασημότεροι σεφ εστιατορίων και ξενοδοχείων της Αθήνας και της επαρχίας, ώστε να γνωρίσουν και να ενημερωθούν για τον πλούτο της ελληνικής παραγωγής. Πληροφορίες Δημ. Γούναρη 16, Πειραιάς, τηλ. 210 4172961, fb page: Ο Μανδραγόρας Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com