Όπερα, χορό, μουσική, συναυλίες συμφωνικής και σύγχρονης μουσικής, επιστημονικά συνέδρια και πολυεθνικές συναντήσεις, σε επίπεδο πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, αλλά και νέα τιμολογιακή πολιτική εισιτηρίων, προσαρμοσμένη στην εποχή, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του επομένου τετραμήνου (Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου) λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Στίγμα» και στόχος της νέας διοίκησης είναι οι συνέργειες με το σύνολο των πολιτιστικών θεσμών της πόλης (ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, ΚΩΘ, ΚΘΒΕ, Δημήτρια, Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μουσεία της πόλης, ΑΠΘ, Δήμο, Περιφέρεια κά).
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής, καθηγητής Ν. Μυλόπουλος, κατά την παρουσίαση των στόχων του Οργανισμού, το Μέγαρο Μουσικής, αν και «υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο» υ προγραμμάτισε συνολικά, για το επόμενο τετράμηνο, 67 παραγωγές σε 200 παραστάσεις.
Ενεργή είναι η συμμετοχή του Μεγάρου και στο Έτος Ελλάδας-Κίνας, καθώς το «The Guangzhou Ballet» θα συμμετέχει με τις παραστάσεις του Καρυοθραύστη (14-17/12) και ο διεθνούς φήμης μαέστρος Li Biao θα διευθύνει τη MOYSA στη χριστουγεννιάτικη της συναυλία (στις 23/12) με σολίστα τον Κινέζο Hao Υilei, νικητή το 2017 στον διαγωνισμό πιάνου «Γιώργος Θυμής».
Φέτος διοργανώνεται και το 1ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής (3,4, 10 και 11/11) ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν παραγωγές, συνεργασίες και θεματικοί κύκλοι όπως: Reworks Festival: Reworks Agora (13/9), το Διεθνές Φόρουμ Πόλεμος-Προσφυγιά-Μετανάστευση και σειρά παραστάσεων, προβολών και συναυλιών, το Piandaemonium (6 πιάνα-12 πιανίστες), θέατρο για παιδιά (με τον Μαγικό Αυλό και Τα Αληθινά Δώρα του Αϊ-Βασίλη), μιούζικαλ l στο Μέγαρο: Jesus Christ Superstar (1,2 Δεκεμβρίου) κά.
«Το στοίχημα παραμένει ανοιχτό και το Μέγαρο Μουσικής επίσης» είπε ο καθηγητής Νικήτας Μυλόπουλος, υποστηρίζοντας πως «προτείνουμε ένα νέο εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των δημοσίων θεσμών πολιτισμού».
Ως «θεσμικό καταφύγιο για τις συναντήσεις νέων μουσικών, την υποστήριξη καινοτόμων ιδεών και προτάσεων, αλλά και τιμής στους ήδη καταξιωμένους καλλιτέχνες» χαρακτήρισε το Μέγαρο Μουσικής κατά την τελευταία επταετία της καλλιτεχνικής του διεύθυνσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, διεθνούς φήμης πιανίστας Γιώργος Εμμανουήλ-Λαζαρίδης.
Απαντώντας σε ερώτηση για την φημολογούμενη απομάκρυνσή του και την επικείμενη προκήρυξη θέσης πλήρωσής της (μετά την τροπολογία που κατατέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στη Βουλή και ορίζει εκ νέου τις θέσεις του καλλιτεχνικού και γενικού διευθυντή του ΟΜΜΘ), δήλωσε πως «οι καλλιτεχνικοί διευθυντές δεν είναι αναντικατάστατοι», ο ίδιος έχει μια ανεξάρτητη καλλιτεχνική πορεία ως δημιουργός και τόνισε πως «δεν βρίσκομαι εδώ για να ριζώσω στη θέση, αλλά για να…ποτίσω. Δεν εγγυώμαι ότι η διοικητική μου θέση εγγυάται την πολιτιστική διαβίωση του τόπου».
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής, Νικήτας Μυλόπουλος, αναφέρθηκε στο «θολό και επαμφοτερίζον» -όπως είπε- «νομικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα και έδινε υπερεξουσίες στο ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής, με βάση το ιδρυτικό ΦΕΚ του 1993, που ήταν διαμορφωμένο στο περιβάλλον της εποχής».
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 2 Ιανουαρίου του 2000. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής ορίστηκε ο μαέστρος Νίκος Αθηναίος, έως την παραίτησή του τον Μάρτιο του 2010, οπότε ανέλαβε καθήκοντα ο Γιώργος Εμμανουήλ –Λαζαρίδης ως συντονιστής Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού και στη συνέχεια καλλιτεχνικός διευθυντής.