Ένα από τα πιο «πρόχειρα», εύκολα και γρήγορα γλυκά, που ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στον υγιεινό τρόπο διατροφής των σύγχρονων Ελλήνων. Η ονομασία του χαλβά προέρχεται από την αραβική λέξη halwa, που σημαίνει γλυκό, ενώ τα είδη που συναντάμε σήμερα στην ελληνική αγορά είναι κυρίως τρία: σησαμένιος, σιμιγδαλένιος και χαλβάς Φαρσάλων. Γνωστός και ως ο «χαλβάς του μπακάλη», λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται σε όλα τα παντοπωλεία και πλέον καταστήματα με είδη delicatessen αλλά και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ο σησαμένιος χαλβάς έχει μαστιχώδη υφή, ενώ αποτελείται από ταχίνι (πολτός σησαμιού) συνδυασμένο με σιρόπι ζάχαρης, μέλι ή πετιμέζι. Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος και στο εμπόριο τον βρίσκουμε σε διάφορες παραλλαγές γεύσεων όπως βανίλια, σοκολάτα, ανάμεικτο με βανίλια και σοκολάτα, με διάφορους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, σταφίδες) κ.α.
Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη- Γαβρίλη
Παπαγιαννόπουλος
Χαλβάς Κωνσταντινουπολίτικος- Κρητικός
Χαλβάς Μαραθώνος
Αργουδέλης
1001 Γεύσεις
Αφοί Χαΐτογλου- Μακεδονικός Χαλβάς
Χαλβάς Κυργίων