Για όσους δεν γνωρίζουν, η κις λορέν (quiche Lorraine όπως γράφεται στα γαλλικά) είναι μια ανοιχτή αλμυρή τάρτα με γέμιση από αυγά και κρέμα γάλακτος που πρωτοεμφανίστηκε το 1605 στην πόλη Nancy, πρωτεύουσα της γαλλικής Λωρραίνης. Η ονομασία της, μάλιστα, προέρχεται από την παραφθορά της λέξης kuchen (εκ της γερμανικής küchen), που σημαίνει κέικ σε τοπική διάλεκτο της Λωρραίνης. Μάλιστα, η αρχική μορφή της ήταν μόνο με γέμιση κρέμας, ενώ με το πέρασμα των χρόνων, κάπου στον 19ο αι., άρχισαν να προστίθενται και άλλα υλικά όπως μπέικον, διάφορα τυριά, κρεμμύδι κ.α. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Πρόκειται για μια γευστική και ταυτόχρονα χορταστική λιχουδιά που μπορεί να σταθεί επάξια και να σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε οποιαδήποτε περίσταση. Σε διάφορες παραλλαγές, πλέον, η κις λορέν συναντάται σε ποικίλους συνδυασμούς πρώτων υλών όπως αγκινάρα με φέτα, σολομός με λαχανικά εποχής, μπρόκολο και blue cheese, κολοκύθι και ανθότυρο κ.α. βάζοντας σε πειρασμό όλους εμάς που μας αρέσει να πειραματιζόμαστε γευστικά.
Κυβέλη
Μπορεί να την έχουμε συνυφασμένη στο μυαλό μας με το περίφημο cheesecake της, ωστόσο η Κυβέλη μας κακομαθαίνει και με τις αλμυρές προτάσεις της. Στις αγαπημένες μας οι γαλλικές quiche lorraine οι οποίες διατίθενται σε οικογενειακή συσκευασία (10 ή 20 ατόμων) και μόνο κατά παραγγελία. Σπανάκι με μυρωδικά/ Ορλεάνης με κρεμμύδια, μπέικον και κρέμα τυριού/ μπέικον με τυριά/ μανιταριού/ λιαστή ντομάτα ή αγκινάρα με φέτα είναι οι επιλογές μας από τις οποίες στην κυριολεξία δεν ξέρουμε ποια να πρωτοεπιλέξουμε. Σημειώστε ότι για την παραγγελία χρειάζεται να ενημερώσετε 2 ημέρες νωρίτερα. Τιμή: €22/ για 10 άτομα, €35/ για 20 άτομα (περίπου 2 κιλά). Πληροφορίες Καψάλη 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 3621866/ Λεωφόρος Πεντέλης 28, Βριλήσσια, τηλ. 210 7232259, www.cheesecake.gr, fb page: Ζαχαροπλαστεία Κυβέλη
Πορτατίφ