Ένα από τα σπουδαιότερα μιούζικαλ του Broadway, το Sweet Charity, ανέβηκε για πρώτη φορά στο Palace Theater το 1968 με πρωταγωνίστρια τη σύντροφο του Bob Fosse, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Πράγμα που εξασφάλισε στο μιούζικαλ 9 υποψηφιότητες για Tomy, καθώς και Outer Critics Circle Award για την καλύτερη παράσταση.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Οι νύχτες της Καμπίρια του Fellini ενέπνευσαν τον Neil Simon και έγραψε το διασκεδαστικό κείμενο του έργου, ενώ ο Cy Coleman συνέθεσε την εξαιρετική μουσική. Η κορυφαία χορογραφία και η ασυναγώνιστη σκηνοθεσία του Fosse -σημειωτέον η δουλειά του αυτή ήταν το δώρο για την γυναίκα του την μέρα του Αγ. Βαλεντίνου- αναβιώθηκε στο Badminton από τον Chet Walker.

O Chet διαρκώς εκπαιδευόμενος δίπλα στον Fossi, βοηθός του στο Charity και «ιθύνων νους» έχοντας στα χαρτιά του την δική του κληρονομιά, ανέλαβε την αναβίωση της θρυλικής χορογραφίας, με ταλέντα που ανακάλυψε στον καλλιτεχνικό χώρο της Ελλάδας. Πράγματι η χορογραφία εντυπωσίασε, από τις καλύτερες που έχω δει. Γενικά η παράσταση είναι, σε όλα τα επίπεδα άπαικτη, είναι Fossi, σεβόμενη τον θεατή. Η μόνη που διαφέρει κάθε φορά είναι η πρωταγωνίστρια, αλλά ο χαρακτήρας της Charity παραμένει φυσικά ο ίδιος, αφού δεν είναι ένα «μουσειακό είδος» αλλά κάθε φορά παίρνει καινούργιο ύφος. Και όπως έλεγε ο ίδιος ο Fossi «δεν θέλω να ξέρω τι έκανα, αλλά τι κάνω».

Έτσι η παράσταση μεγαλώνει, ωριμάζει κι όλοι οι άντρες που εμφανίζονται ως εραστές υποστηρίζοντας ως πρωταγωνίστρια, ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν τον ίδιο, είναι κάτι σαν θεραπεία, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Chet. Μα ποια είναι η περιβόητη Charity; Είναι μια καλοκάγαθη, αισιόδοξη χορεύτρια – taxi girl (έτσι αποκαλούσαν στην Αμερική τις κοπέλες τις οποίες προσλάμβαναν οι άντρες-θαμώνες των κλαμπ για να τους συνοδέψουν σ’ ένα χορό) που αναζητά την αληθινή αγάπη, αλλά διαρκώς πέφτει από τον έναν λάθος εραστή στον άλλον.

Στον ρόλο της Charity η Σμαράγδα Καρύδη εντυπωσιάζει με τις ικανότητές της σε τραγούδι, υποκριτική τέχνη και χορό. Είναι γοητευτικότατη και πέφτοντας στα καλλίτερα χέρια (του Chet), ξεπερνά το ήρεμο πλάσμα που υποδύεται και πάει ακόμα παραπέρα. Η πρώτη της αγάπη, ένας τύπος αλιτήριος που την εγκαταλείπει, την σπρώχνει στην αναζήτηση του επόμενου που πέφτει τυχαία μπροστά της. Είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας και ένας star -o Vittorio Vidal λατίνος εραστής που τον ενσαρκώνει ο Σταύρος Ζαλμάς- ξετρελαμένος με την ζηλιάρα Ούρσουλα που στηρίζεται στην εξωτερική της εμφάνιση και λατρεύει την δημοσιότητα. Την ερμηνεύει λάμπουσα η Νάντια Μπουλέ.

Επόμενος εραστής είναι ο Όσκαρ – Μέμος Μπεγνής, ένας τύπος συνεσταλμένος, ευκατάστατος, φοβισμένος, κλειστοφοβικός που όλα τα υπολογίζει με αριθμούς και προ πάντων απεχθάνεται τις δεσμεύσεις. Μαζί του η Sweet Charityθα βρεθεί στην αίρεση «ο ρυθμός της ζωής» όπου ο Big Baddy – Ιβάν Σβιτάιλο μας βάζει στον κόσμο του Γκιλέσπι. Με ύφος και στυλ τζαζίστα ξεπερνά τον εαυτό του στηριζόμενος από την υπέροχη ορχήστρα που διευθύνει ο Αλέξιος Πρίφτης.

Μέσα από το ευφάνταστο πλούσιο σκηνικό θα μεταφερθούμε στο κλαμπ του αυστηρού και καλοκάγαθου Herman – Νίκου Αρβανίτη, για να παρασυρθούμε από τα αλησμόνητα τραγούδια που τραγουδούν υπέροχες φωνές. Εκεί όπου taxi girls και φίλες της Charityθα την αγκαλιάσουν με αγάπη.

Τα υπέροχα κοστούμια, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός, η ωραία απόδοση του κειμένου στα Ελληνικά και το πολύ κέφι που δούλεψαν όλοι οι συντελεστές φάνηκε στο εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι δύσκολες χορογραφίες αποδόθηκαν με απαράμιλλη ενέργεια, χάρι και απαιτητική τεχνική. Επιπλέον ο ήχος που έχει την σωστή ισορροπία, στήριξε το μιούζικαλ που ιδανικά θα ‘λεγε κανείς «είναι Fossi».

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Chet Walker
Κείμενο: Neil Simon
Μουσική: Cy Coleman
Απόδοση Κειμένου: Γιώργος Καπουτζίδης – Σταμάτης Πατρώνης
Απόδοση Στίχων: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Τότα Πρίτσα
Μουσική Διεύθυνση: Αλέξιος Πρίφτης

Πρωταγωνιστούν: Σμαράγδα Καρύδη, Νίκος Αρβανίτης, Σταύρος Ζαλμάς, Μέμος Μπεγνής, Νάντια Μπουλέ, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Ιβάν Σβιτάϊλο, Shaya, Idra Kayne, Δημήτρης Γαλάνης

Παραστάσεις: Από 16 Μαρτίου 2016

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19.30
Πέμπτη – Παρασκευή: 20.30
Σάββατο: 17.00 ΚΑΙ 21.00
Κυριακή: 19.30

Τιμές εισιτηρίων: 38 – 12 ευρώ (Σπουδαστικό, ανέργων: 10 ευρω)

Προπώληση: 2108840600, www.аbсd.gr , www.vivа.gr και στα καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, ΙΑΝΟΣ, Reload, Media Markt

Θέατρο Badminton 
Άλσος Στρατού, Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή 157 73, Αθήνα
Τηλέφωνο: 13855, (+30) 210 88 40 600