Στην πορεία της ανθρωπότητας, πολλοί καλλιτέχνες χαρακτηρίστηκαν «διαφορετικοί», «σαλεμένοι», «ιδιαίτεροι», «τρελοί». Αποδιώχθηκαν, βασανίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν από τον περίγυρό τους, αλλά έμειναν πιστοί στα ιδανικά τους. Σήμερα, οι καλλιτέχνες αυτοί χαρακτηρίζονται ως σπουδαίοι, με δείγματα δουλειάς, που έμειναν αξιοζήλευτα, αναλλοίωτα και ιστορικά στο πέρασμα του χρόνου.
Ένας από αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες υπήρξε και ο Τηνιακός γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, για τη ζωή του οποίου μας μιλάει το έργο του Άγγελου Ανδρεόπουλου. Ένας άνθρωπος, για τον οποίο η χώρα μας ήταν, είναι και παραμένει περήφανη, με πληθώρα βραβείων στο εξωτερικό και την Ελλάδα, με έργα που εντυπωσιάζουν οποιονδήποτε τα αντικρίζει… μα και με ατελείωτες στιγμές ταλαιπωρίας, ταπείνωσης και απαξίωσης στην πορεία της ζωής του.
Η διάσημη Κοιμωμένη του, που κοσμεί, ακόμα, το πρώτο νεκροταφείο, ο Σάτυρος που παίζει με τον έρωτα και δεν του χαρίζει τα εδέσματά του, η Μήδεια που σε κάθε μία από τις εκφάνσεις της, γίνεται όλο και πιο σκληρή με τα παιδιά της, το Παραμύθι της πεντάμορφης, είναι μερικά από τα δείγματα της, μπροστά από την εποχή του, τέχνης του Γιαννούλη Χαλεπά, τα οποία ακόμα και σήμερα αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού, όλων των επισκεπτών που τα αντικρίζουν στα μουσεία ή τις γκαλερί που φιλοξενούνται.
Ο αντίποδας όλης αυτής της δόξας στη ζωή του ανθρώπου αυτού… 14 χρόνια εγκλεισμός στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, κάτω από άθλιες συνθήκες… άλλα 14 χρόνια υπό την επίβλεψη της αυστηρής και αυταρχικής μητέρας του, που από τα πρώτα βήματα της ζωής του, εκδήλωσε την επιθυμία της, να μην γίνει ο γιος της μαρμαράς και να ακολουθήσει τη μοίρα του συζύγου της. Χλευασμοί, επαιτεία, πείνα, μερικές από τις λέξεις και στιγμές που χαρακτηρίζουν τον βίο του Γιαννούλη Χαλεπά.
Η παράσταση που μιλάει για τη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά
Η συγκλονιστική ιστορία ζωής του σπουδαίου αυτού γλύπτη έχει μεταφερθεί στη θεατρικό σκηνή. Η παράσταση «Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο Σαλός Άγιος», που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, έχει αγγίξει την καρδιά πολλών θεατών. Ένας συγκλονιστικός μονόλογος, ο οποίος όπου και αν έχει παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αποσπά το συγκινητικό χειροκρότημα του κοινού.
Ο «Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο Σαλός Άγιος» συνεχίζει τις παραστάσεις της στη μεγαλύτερη σκηνή (INTERMEDIA), πλέον, του θεάτρου Αλκμήνη, προσαρμοσμένος, τόσο σκηνοθετικά όσο και φωτιστικά για μεγαλύτερο χώρο, κάθε Κυριακή στις 18:15 από την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 31 Μαρτίου.
Να υπενθυμίσουμε ότι η πρεμιέρα τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη σεζόν παρουσίασης της παράστασης έγινε στον προαύλιο χώρο του σπιτιού (νυν μουσείου) του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο Τήνου τιμώντας έτσι τη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη. Συνεχίζει δε, παράλληλα με τις παραστάσεις στην Αθήνα, να ταξιδεύει σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.
Ταυτότητα παράστασης
«Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο Σαλός Άγιος»
Του Άγγελου Ανδρεόπουλου
Σκηνοθεσία – φωτισμοί: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Σκηνικό – εικαστική επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Φωτογραφίες: Ραμπέλλα Γρε – Μιχάλης Παπαδόπουλος – Περικλής Μπαλάτσος
Μουσική σύνθεση: Άγγελος Ανδρεόπουλος
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Στον ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης
Ημέρα και ώρα παραστάσεων: Κυριακή στις 18:15
Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ, 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, Α.Μ.Ε.Α.)
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
Προπώληση εισιτηρίων:
-στο ταμείο του θεάτρου Αλκμήνη
-στο ticketservices.gr
Θέατρο Αλκμήνη (Σκηνή INTERMEDIA)
Αλκμήνης 8-12 Κάτω Πετράλωνα – Στάση Μετρό Κεραμεικός
Τηλέφωνο: 210 3428650