Το BMW Startup Garage (τμήμα της επιχειρηματικής μονάδας της εταιρίας με θέμα την Έρευνα, τις Νέες Τεχνολογίες και τις Καινοτομίες) εντοπίζει τις πιο καινοτόμες startups στο χώρο του επιχειρείν εδώ και τέσσερα χρόνια, κάτι που επιτρέπει στο BMW Group να αξιοποιεί τις δυνατότητές του γρήγορα και άμεσα.
Μέχρι τώρα, πάνω από 50 ανερχόμενες εταιρίες τεχνολογίας έχουν ολοκληρώσει το startup πρόγραμμά τους, ενώ το Startup Garage έρχεται σε επαφή με περισσότερες από 1.500 startups από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Αν εκ πρώτης όψεως προκύψει ότι μία συγκεκριμένη καινοτομία ενδέχεται να έχει ενδιαφέρον για το Group, αυτή εξετάζεται πιο λεπτομερώς.
Περίπου 600 έως 800 startups περνούν από αξιολόγηση κάθε χρόνο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.
«Προσπαθούμε να εντάξουμε τις καλύτερες startups του κόσμου στο πρόγραμμά μας», εξήγησε η Melanie Rösler, υπεύθυνη προγράμματος του Startup Garage.
«Αναζητάμε καινοτόμες startup που θα αποβούν προς μεγάλο όφελος των προϊόντων, των υπηρεσιών, των συστημάτων ή των διαδικασιών μας». Αντί του ‘venture capital’ (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών), το Startup Garage καθιέρωσε το μοντέλο ‘venture client’.
Στο ξεκίνημά τους, πολλές startups δεν διαθέτουν ένα εμπορεύσιμο προϊόν. Σε αυτή τη φάση υψηλού ρίσκου, οι νεοφυείς εταιρίες συμπράττουν με το Startup Garage, εξ ου και ο όρος ‘venture client’.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός λειτουργικού πρωτοτύπου στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος. Το BMW Group δρέπει τα οφέλη της πρώιμης πρόσβασης στις καινοτομίες και της δυνατότητας εξατομίκευσης της τεχνολογίας πριν αυτή κυκλοφορήσει στην αγορά. Οι startups, από την άλλη, αποκτούν πολύτιμες πληροφορίες για τα τεκταινόμενα στο χώρο της αυτοκίνησης, μπορούν να χτίζουν ένα δίκτυο επαφών εντός της εταιρίας και αποκομίζουν πολύτιμες πληροφορίες για τη βελτίωση του επιχειρησιακού τους σχεδίου προκειμένου να αποκτήσουν ‘πάτημα’ στη βιομηχανία αυτοκινήτου.
Σκεπτόμενοι αντισυμβατικά
Το δίκτυο αναζήτησης τεχνολογιών του BMW Group έχει παγκόσμια εμβέλεια. Το Startup Garage διοικεί μικρές, ευέλικτες ομάδες εγκατεστημένες σε διεθνή κέντρα τεχνολογίας. Τώρα, έχει εκπροσώπους που εργάζονται στα Γραφεία Τεχνολογίας του Group στη Σίλικον Βάλεϊ, στη Σαγκάη, στη Σεούλ και στο Τόκιο. Σε αυτά θα προστεθεί ένα ακόμα στο Τελ Αβίβ το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Ενώ το BMW Startup Garage αρχικά εστίασε πρωτίστως σε καινοτομίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Group, από το 2018, το πρόγραμμά του επεκτάθηκε σε καινοτόμες startup για όλες τις επιχειρηματικές μονάδες. Συνολικά 26 startups ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα του Startup Garage το 2018.
Μακροπρόθεσμα οφέλη
Η υποστήριξη που λαμβάνουν οι startups κατά τη διάρκεια του προγράμματος βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Build (Δημιουργία), Sell (Πώληση), Learn (Μάθηση) και Network (Δίκτυο). Οι πυλώνες Build και Sell περιλαμβάνουν την εκτέλεση του πιλοτικού project και την κατάστρωση ενός επιχειρησιακού σχεδίου. Ένα από τα στοιχεία των πυλώνων Network και Learn είναι η εκδήλωση Deep Drive Days, όπου σεμινάρια και ομιλίες προσφέρουν στις startups την ευκαιρία να μοιράζονται ιδέες και, σταδιακά, να δικτυώνονται με εργαζόμενους από διάφορα τμήματα του Group. Και οι τέσσερις πυλώνες είναι σχεδιασμένοι για να ισχυροποιήσουν μακροχρόνιες επιχειρηματικές σχέσεις με το Group.
Οι Lunewave και QC Ware είναι δύο μόνο από τις πολλές startups που έχουν εργαστεί και πάνω σε άλλα projects ως εταίροι του BMW Group μετά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Στο πιλοτικό πρόγραμμα του προγράμματος Startup Garage 2018, η Lunewave ξεχώρισε με την επαναστατική της νέα τεχνολογία αισθητήρων. Μηχανικοί στο Κέντρο Αυτόνομης Οδήγησης συνεργάζονται τώρα με την Lunewave πάνω σε ένα project προ-ανάπτυξης για περαιτέρω βελτίωση της πρωτοποριακής φιλοσοφίας αισθητήρων.
Κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να χρησιμοποιούνται για να επιλύουν περίπλοκα προβλήματα τα οποία οι σημερινοί υπερυπολογιστές θα χρειάζονταν χρόνια για να επιληφθούν. Το BMW Group αναγνώρισε γρήγορα τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας και το Startup Garage συνεργάστηκε με την QC Ware για τη διεξαγωγή διαφόρων μελετών σκοπιμότητας με θέμα την εφαρμογή κβαντικού υπολογισμού για την επίλυση προβλημάτων, όπως η βελτιστοποίηση των εργασιών που εκτελούνται από ρομπότ στη γραμμή παραγωγής. Projects παρακολούθησης και αξιολόγησης είναι ήδη σε εξέλιξη για το 2019.
Νίκος Τσάδαρης