Τα μίνι μοντέλα συχνά καλούνται να καλύψουν πολλαπλές ανάγκες, ενώ δεν είναι λίγες οι οικογένειες που – λόγω κόστους, κατανάλωσης και διαστάσεων – τα επιλέγουν ως τα μοναδικά τους οχήματα. Δεν αρκεί, λοιπόν, να παρκάρουν εύκολα και να καίνε λίγο. Χρειάζεται να μεταφέρουν με τις στοιχειώδεις ανέσεις 4 επιβάτες και να χωρούν στο χώρο αποσκευών όσο το δυνατόν περισσότερα.

Ο μέσος όρος χωρητικότητας του πορτ μπαγκάζ της μίνι κατηγορίας είναι τα 170 λίτρα, μια τιμή αν μη τι άλλο οριακή, ακόμα και για τα ψώνια του super market. Εμείς επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε 4 από τα πιο αξιόλογα μοντέλα της εν λόγω κλάσης, που βρίσκονται πάνω από αυτήν την τιμή. Λόγος γίνεται για έναν εκ των εμπορικών πρωταγωνιστών, το Chevrolet Spark, το σύμβολο του life style Fiat 500, το ολόφρεσκο Kia Picanto και το αυτοκίνητο – σύμβολο smart fortwo.

Chevrolet Spark

To Spark είναι ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο, γεγονός που το φωνάζει δυνατά και με την εμφάνισή του. Στο σαλόνι, το έντονα νεανικό ύφος, διανθίζεται με την καλή εργονομία, τη σύγχρονη αισθητική, την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, καθώς και τον ευχάριστο διάκοσμο. Χωρίς παραχωρήσεις θα μεταφερθούν δύο ενήλικοι επιβάτες στο πίσω κάθισμα, έχοντας ικανοποιητικό χώρο για τα γόνατα και τα κεφάλια τους. Ο χώρος αποσκευών των 170 λτ., δύναται να φτάσει στα 568 λτ., μέσω της αναδίπλωσης της διαιρούμενης πλάτης του πίσω καθίσματος. Στην πόλη, το μικρό αυτοκίνητο (3.640 χλστ.) είναι εύκολο στους χειρισμούς, καθώς και ευέλικτο. Διατίθεται με δύο κινητήρες βενζίνης 1,0 και 1,2 λτ., 68 και 81 ίππων με ένα πολύ καλό πακέτο βασικού εξοπλισμού, με τις τιμές να εκκινούν από τις 8.980 ευρώ (7.790 ευρώ μέσω του προγράμματος «Απόσυρση – Απόσυρση»).

Fiat 500

Η αναβίωση του θρυλικού Fiat 500 αποδείχθηκε σοφή για την ιταλική εταιρεία, καθώς το μίνι μοντέλο της συγκαταλέγεται πλέον στα προϊόντα life style, ακόμα και κύρους. Η εμφάνιση παντρεύει ιδανικά το ρετρό με το σύγχρονο, κάτι που συνεχίζεται αμείωτα και στο εσωτερικό του. Εκεί, κυριαρχεί η ευχάριστη ατμόσφαιρα και η προσεγμένη ποιότητα κατασκευής. Στο εμπρός μέρος δύο επιβάτες θα κάτσουν άνετα, αντίθετα με τους πίσω, οι οποίοι θα περιοριστούν κάπως αν είναι ψηλοί.

Παράλληλα, για τις αποσκευές υπάρχουν 185 λτ., τα οποία ικανοποιούν για τα δεδομένα της κατηγορίας. Το 500αράκι συνδυάζει με επιτυχία την ευελιξία στις αστικές μετακινήσεις με την ασφαλή οδική συμπεριφορά σε κάθε διαδρομή. Το 500ράκι διατίθεται με 3 κινητήρες βενζίνης και έναν πετρελαίου, με απόδοση από 69 έως 100 ίππους. Οι τιμές ξεκινούν από τις 12.450 ευρώ, ενώ υπάρχουν άτοκα χρηματοδοτικά προγράμματα ή εκπτώσεις 700 ευρώ.

Kia Picanto

Με μήκος στα 3,595 μέτρα, το νέο Picanto είναι ένα από τα μεγαλύτερα μίνι μοντέλα. Yιοθετεί έντονες ακμές και νευρώσεις, αφήνοντας πίσω τις καμπύλες του παρελθόντος. Σημαντικά αναβαθμισμένο σε σχεδίαση και με καλύτερη ποιότητα από πριν έρχεται το εσωτερικό του νέου Picanto. Ακόμη και επιβάτες με ύψος αρκετά άνω του μέτριου, δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο πίσω κάθισμα. Τα 200 λτ. του πορτ μπαγκάζ είναι ένα πολύ καλό νούμερο για την κατηγορία, ενώ διευρύνεται με την ασύμμετρη αναδίπλωση του πίσω καθίσματος.

 Αρκετά σταθερό και σίγουρο εμφανίζεται το Picanto στις στροφές, παρά την απουσία του ESP, ενώ είναι πολύ ευέλικτο στις αστικές διαδρομές. Διατίθεται με τον 3κύλινδρο 1.000άρη κινητήρα των 69 ίππων, αλλά και τον 1.200άρη των 85 ίππων, σε 3πορτες και 5πορτες εκδόσεις. Οι τιμές ξεκινούν από τα 9.590 ευρώ 9.030 ευρώ με απόσυρση) και συνοδεύεται από 7ετή εργοστασιακή εγγύηση.

Smart fortwo

Νεανικό, διαχρονικό σχεδιαστικά, ευέλικτο και εύκολο στη στάθμευση, το smart αποτελεί το αντίδοτο στην αστική τρέλα των ημερών μας, όντας το μικρότερο αυτοκίνητο της αγοράς. Ομοίως, το εσωτερικό του είναι παιχνιδιάρικο και ευφάνταστο. Οι αποκλειστικά δύο επιβάτες του κάθονται πολύ άνετα, ενώ το πορτ μπαγκάζ των 220 λίτρων, βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή της κλάσης.

Επιπλέον, η πόρτα του χώρου ανοίγει προς τα κάτω, διευκολύνοντας τη φόρτωση βαρέων αντικειμένων. Το smart είναι στο στοιχείο του στους κορεσμένους δρόμους των μεγαλουπόλεων, όπου θα κινηθεί με περίσσια άνεση και ευελιξία, ενώ θα σταθμεύσει με ευκολία. Αν και αστικού προσανατολισμού, δε θα πει όχι και σε ένα ταξίδι. O 1.000άρης κινητήρας του αποδίδει 61, 71 ή 84 ίππους, ενώ προσφέρεται ως coupe και cabrio. Οι τιμές ξεκινούν από τις 10.800 ευρώ (10.038 ευρώ με απόσυρση).

Πηγή: autotriti.gr