Λόγω της πανδημίας την τελευταία περίπου διετία στην Ελλάδα κι εν γένει στις χώρες μετάβασης και προορισμού το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Γράφει ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης*
Την ίδια περίοδο οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν μεν χωρίς όμως να σταματήσουν. Τις τελευταίες ημέρες έρχεται να προστεθεί μια καινούρια εξέλιξη στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του προσφυγικού: ο επιδεινούμενος αφγανικός εμφύλιος ως συνέπεια της ολοκληρωτικής ήττας των ΗΠΑ και της φυγής του από το Αφγανιστάν.
Ο επιπόλαιος αμερικανικός χειρισμός του αφγανικού εμφυλίου σε ό,τι αφορά τον συμπεφωνημένο κατακτητικό ρόλο των Ταλιμπάν μετά την αμερικανική φυγή, σε βάρος της νόμιμης αφγανικής κυβέρνησης, έχει επιταχύνει την εμφυλιακή σύγκρουση κι οξύνει την ανασφάλεια των Αφγανών. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η εν εξελίξει αύξηση των προσφυγικών ροών προς το Πακιστάν, το Ιράν, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη τα αφγανοϊρανικά και τουρκοϊρανικά σύνορα δέχονται τις πιέσεις των αφγανικών προσφυγικών ροών με ορατή την μεταφορά αυτή της πίεσης στα ελληνο-τουρκικά σύνορα.
Η πανδημία δεν στεγανοποίησε τα ελληνοτουρκικά σύνορα από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Το επερχόμενο κύμα Αφγανών προσφύγων αναμένεται να επαναφέρει το προσφυγικό στο πρώτο πλάνο των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις προσεχείς εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του επερχόμενου αφγανικού προσφυγικού κύματος. Χωρίς σχέδιο θα κληθεί να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις πράγμα που θα δοκιμάσει τις αντοχές του ελληνικού κρατικού μηχανισμού σε συνδυασμό με ενδεχόμενη παράλληλη όξυνση της πανδημίας το φθινόπωρο αλλά και την πιθανή επιδείνωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων με αφορμή το προσφυγικό.
*Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής