Το ουκρανικό στούντιο αρχιτεκτονικής Makhno Studio έχει σχεδιάσει έναν οικισμό σε σχήμα ντόνατ με τρισδιάστατη εκτύπωση στον πλανήτη Άρη με το όνομα Plan C που θα περικυκλώνει την άκρη ενός κρατήρα. Η ιδέα αναπτύχθηκε στο πρώτο lockdown κατά την διάρκεια της πανδημίας, όταν το στούντιο αμφισβητούσε το πόσο άνετη θα μπορούσε να είναι η υπόγεια ζωή αν η ζωή στο επίπεδο του εδάφους της Γης γινόταν δύσκολη.

Plan C, οικισμός στον Άρη

Σε απάντηση σε αυτό, το Makhno Studio ανέπτυξε μια πρόταση για ένα υπόγειο καταφύγιο που έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς. Αυτό οδήγησε αργότερα στο Plan C , μια ιδέα για έναν αρειανό οικισμό. Η πρόταση, λοιπόν, αποτελείται από έναν οικισμό σε σχήμα ντόνατ που βρίσκεται στο εσωτερικό ενός κρατήρα, ο οποίος θα προστατεύει την ανάπτυξη από τις περιβαλλοντικές συνθήκες του Άρη –συμπεριλαμβανομένων συχνών αμμοθύελλων, βροχών μετεωριτών και ηλιακής ακτινοβολίας.

Πώς μοιάζει ο οικισμός σε σχήμα ντόνατ στον Άρη

Οι εξωτερικοί τοίχοι του Plan C θα κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές μεγάλης κλίμακας καθώς τα επίπεδα οξυγόνου του πλανήτη θα καθιστούσαν αδύνατο για τους ανθρώπους να κατασκευάσουν το οτιδήποτε χωρίς διαστημικές στολές, συσκευές οξυγόνου και μηχανήματα υποστήριξης ζωής.

Οι τοίχοι του θα προστατεύουν το εσωτερικό από τις σκληρές ατμοσφαιρικές και καιρικές συνθήκες, ενώ στεγάζουν, επίσης, δημόσιες αίθουσες, τραπεζαρία, ερευνητικούς και τεχνικούς χώρους καθώς και χώρους ύπνου.

Plan C, οικισμός στον Άρη

Σύμφωνα με το Makhno Studio, οι εσωτερικοί χώροι είναι εμπνευσμένοι τόσο από τη Γη όσο και από τον Άρη, με φυσικές και γήινες αποχρώσεις και επιφάνειες και έπιπλα που μοιάζουν με βράχο. «Η ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων συνδυάζει δύο κόσμους –τον άγνωστο Άρη και τη σχεδόν αγαπητή Γη», είπε το Makhno Studi, σύμφωνα με όσα αναφέρει το dezeen.com.

Μια μεγάλη δημόσια αίθουσα γεμάτη φυτά εκτείνεται στο σύνολο της δακτυλιοειδούς δομής και θα συνδεθεί με όλες τις διαφορετικές ανέσεις του οικισμού. Ο φυτοφωτισμός, ο υπεριώδες και ο υπέρυθρος φωτισμός που διεγείρει την ανάπτυξη των φυτών, θα τοποθετηθεί σε όλες τις αίθουσες και θα βοηθήσει τα φυτά να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε προμήθειες οξυγόνου. Η γεμάτη φυτά δημόσια αίθουσα στοχεύει να αναπαράγει τις συνθήκες και την αίσθηση των πράσινων, ανοιχτών χώρων της Γης, παρέχοντας στους κατοίκους φρέσκο και καθαρό αέρα. Οι χώροι αυτοί περιλαμβάνουν ζώνες ιατρικής περίθαλψης, ερευνητικά κέντρα που παρακολουθούν τις πλανητικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες, χημικά και βιολογικά εργαστήρια και διοικητικά μπλοκ.

Plan C, οικισμός στον Άρη

Τα σφαιρικά θερμοκήπια εξοπλισμένα με φυτολάμπες σχεδιάστηκαν για να μοιάζουν με μικρούς πλανήτες και θα χρησιμοποιηθούν για γεωργικούς σκοπούς, για την καλλιέργεια και τον εφοδιασμό του οικισμού με φρούτα και λαχανικά. Οι χώροι ύπνου είναι εξοπλισμένοι μόνο με τα απαραίτητα έπιπλα και είναι σχεδιασμένοι να φιλοξενούν έως δύο άτομα. Μια μεγάλη οθόνη καλύπτει την οροφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση ταινιών, συννεφιασμένα τοπία και διαστημικές εικόνες.

Επίσης, στο χώρο θα κατασκευαστεί και γυμναστήριο προκειμένου να αποτραπούν οι κάτοικοι από την ανάπτυξη προβλημάτων όπως μυϊκή ατροφία λόγω των συνθηκών χαμηλής βαρύτητας.

Άλλες αρχιτεκτονικές προτάσεις με συνθήκες ζωής για τον Άρη

Plan C, οικισμός στον Άρη

Το Plan C, ωστόσο, είναι ένα από τα πολλά σχέδια που προτείνουν συνθήκες ζωής για τον Άρη, το 2017 ο Bjarke Ingels αποκάλυψε μια ιδέα για την Επιστημονική Πόλη του Άρη κοντά στο Ντουμπάι, η οποία θα λειτουργούσε ως πανεπιστημιούπολη προσομοίωσης διαστήματος. Η Architecture Abiboo, επίσης, οραματίστηκε μια πόλη με πρόσωπο σε γκρεμό που θα γινόταν η μελλοντική πρωτεύουσα του Άρη και θα μπορούσε τελικά να φιλοξενήσει 250.000 ανθρώπους.

Φωτογραφίες: Makhno Studio