Μάχη για τη ζωή τους δίνουν τέσσερις μετανάστες μετά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες μεταξύ Αφγανών και Αφρικανών σε πολλά σημεία του Καλαί, στη Γαλλία. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους είκοσι.

«Αναμένουμε κλιμάκωση της βίας, η οποία πλέον είναι ανυπόφορη για τους κατοίκους του Καλαί και τους μετανάστες» κατήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, επισκεπτόμενος χθες βράδυ το σημείο των συγκρούσεων.

«Πρόκειται για ένα επίπεδο βίας που δεν έχουμε ξαναδεί» είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά σοβαρά» γεγονότα.

Ο Γάλλος υπουργός συναντήθηκε με αστυνομικούς, πυροσβέστες και μέλη της Γαλλικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης και δήλωσε πως πήγε για να επιβεβαιώσει «την κινητοποίηση ενάντια στους διακινητές που τροφοδοτούν καθημερινά τη βία και τις συγκρούσεις».

Οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν χθες ανάμεσα σε εκατοντάδες μετανάστες σε διάφορα σημεία του Καλαί, είχαν ως αποτέλεσμα είκοσι δύο άνθρωποι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Πέντε μετανάστες τραυματίστηκαν από σφαίρες, εκ των οποίων τέσσερις είναι σε κρίσιμη κατάσταση και ένας εξ αυτών έχει δεχθεί σφαίρα στον αυχένα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι υπόλοιποι έχουν διάφορα τραύματα από αιχμηρά όπλα ενώ έχουν τραυματιστεί και δύο αστυνομικοί.

Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν νωρίς το απόγευμα μεταξύ περίπου 100 μεταναστών από την Ερυθραία και τριάντα Αφγανών, κατά τη διάρκεια διανομής γευμάτων κοντά στην περιοχή του νοσοκομείου του Καλαί. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ένας Αφγανός ξεκίνησε να πυροβολεί και τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου. Τέσσερις μετανάστες από την Ερυθραία ηλικίας 16 με 18 ετών τραυματίστηκαν από τις σφαίρες και η κατάστασή του ενός χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Μισή ώρα αργότερα και περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά, περίπου 100 Αφρικανοί μετανάστες κρατώντας ξύλα θέλησαν να επιτεθούν σε περίπου 20 Αφγανούς.

Η αστυνομία προστάτευσε τους Αφγανούς, όμως νωρίς το βράδυ νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη βιομηχανική περιοχή του Καλαί, κοντά στο σημείο της «ζούγκλας».

Οι Αφγανοί πήγαν στο σημείο όπου γινόταν διανομή συσσίτιού και ήρθαν αντιμέτωποι με την ισχυρή παρουσία Αφρικανών. Έξι μετανάστες τραυματίστηκαν από σιδερένιες βέργες, ένας εκ των οποίων σοβαρά στο κεφάλι.

(φωτογραφία αρχείου)