Η Γαλλία ζήτησε σήμερα το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή να διαδραματίσει «έναν πιο ενεργό ρόλο» ώστε να αποσπάσει κυρίως «κοινώς αποδεκτές ανταλλαγές εδαφών», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό.

Το Κουαρτέτο που συνεδρίασε το Σάββατο έκρινε ως επιτακτική την επανάληψη των ειρηνευτικών ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

«Η προτεραιότητα για το Κουαρτέτο, όπως για τη Γαλλία, είναι σαφώς μια ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων». Αλλά «η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας δεν πρέπει να σταματήσει εκεί. Κρίνουμε ότι το Κουαρτέτο πρέπει να αναλάβει ένα πιο ενεργό ρόλο, κυρίως βοηθώντας να διευκρινιστούν οι παράμετροι που πρέπει να πρυτανεύσουν στη διαπραγμάτευση», τόνισε.

«Αυτό είναι αναγκαίο για την προώθηση του στόχου που υποστηρίζει το Κουαρτέτο: μια ειρηνική διευθέτηση έως τα τέλη της χρονιάς, η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός κράτους της Παλαιστίνης, κυρίαρχου και βιώσιμου, με βάση τα σύνορα του 1967 και πιθανές συμφωνημένες ανταλλαγές εδαφών, που θα υπάρχει δίπλα στο εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων κράτος του Ισραήλ, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα των δύο κρατών».

Το Σάββατο η διακήρυξη του Κουαρτέτου (ΟΗΕ ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ) για την ειρηνευτική διαδικασία, που έχει παγώσει από το Σεπτέμβριο, προκάλεσε απογοήτευση στους Παλαιστίνιους. «Δεν στάθηκε στο ύψος που αναμέναμε από αυτό, ούτε στο ύψος των όσων συμβαίνουν στην περιοχή και τα οποία απαιτούν τη λήψη αποφάσεων», δήλωσε ο επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ.