Το Πεντάγωνο λέει ότι θα «επισπεύσει» την αποστολή πυραύλων αεράμυνας Patriot και πυρομαχικών πυροβολικού στην Ουκρανία ως μέρος του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του BBC. Ωστόσο, δεν θα σταλούν νέα συστήματα Patriot για την εκτόξευση των πυραύλων, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι οι Patriot χρειάζονται «επειγόντως» για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ρωσική αεροπορική απειλή και «μπορούν και πρέπει να σώσουν ζωές αυτή τη στιγμή».

Το Σάββατο, η Ουκρανία ανέφερε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε άλλη μια μαζική αεροπορική επίθεση. Οι αρχές στο Χάρκοβο δήλωσαν ότι ένα νοσοκομείο υπέστη ζημιές. Ενεργειακές εγκαταστάσεις σε τρεις περιοχές δέχθηκαν επίθεση, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας.

Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους κρουζ, πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 και βαλλιστικούς πυραύλους Iskander, ανακοίνωσε η Ουκρανία, προσθέτοντας ότι 21 καταρρίφθηκαν, χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας.

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι έπληξε δύο ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου σε ρωσικό έδαφος. Πλάνα από ένα διυλιστήριο, στη ρωσική περιοχή Κρασνοντάρ, δείχνουν ότι φάνηκε να προκλήθηκε μεγάλη έκρηξη, αν και οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν ότι σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές.

Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν, από την πλευρά τους, το Σάββατο ότι κατέρριψαν περίπου 68 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το ρωσικό έδαφος.

Πόλεμος Ουκρανία - Ρωσία

Μιλώντας την Παρασκευή, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ ότι θα «κινηθούν αμέσως» για να φέρουν τον οπλισμό στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν 6 δισ. δολάρια για αυτόν τον σκοπό. Τα 6 δισ. δολάρια είναι μέρος ενός πακέτου συνολικής βοήθειας 60 δισ. δολαρίων που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη.

Η βοήθεια θα περιλαμβάνει πυρομαχικά αεράμυνας, συστήματα αντι-drone και πυρομαχικά πυροβολικού, αλλά όχι νέα πυραυλικά συστήματα Patriot.

«Δεν χρειάζονται μόνο Patriot οι Ουκρανοί, χρειάζονται και άλλα συστήματα αναχαίτισης», είπε ο Όστιν. Πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος ότι περισσότερα από τα πυραυλικά συστήματα θα διατεθούν σύντομα για το Κίεβο. Οι συνομιλίες συνεχίζονται με ευρωπαίους εταίρους, είπε, για την παροχή «πρόσθετων δυνατοτήτων».