Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα κρούσματα ενός ελάχιστα γνωστού ιού αυξήθηκαν κατακόρυφα τον περασμένο χειμώνα και την άνοιξη. Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού, γνωστού επίσης ως hMPV.

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός, πιο συχνά αναφερόμενος ως hMPV, είναι ένας ιός που προσβάλλει την αναπνευστική οδό. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Από την ανακάλυψη του hMPV, θεωρείται πλέον η 2η ή 3η κύρια αιτία ιογενών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού και ιογενούς πνευμονίας σε παιδιά που χρειάζονται ιατρική φροντίδα, δήλωσε ο Dr. Michael Chang, ειδικός σε θέματα παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων.

«Όπως ο RSV και η γρίπη, έτσι και ο hMPV έχει ετήσιες επιδημίες στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, συνήθως 1-2 μήνες μετά την περίοδο του RSV και της γρίπης», δήλωσε ο Dr. Chang. «Για κάθε δεδομένη αναπνευστική ιογενή περίοδο (Οκτώβριος έως Απρίλιος), ο hMPV αντιπροσωπεύει συνήθως το 5-10% των συμπτωματικών αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων, αν και το ποσοστό αυτό θα είναι υψηλότερο κατά τη διάρκεια της αιχμής της περιόδου του hMPV».

«Πολλοί ιοί που μολύνουν τον άνθρωπο για να προκαλέσουν αναπνευστικές ασθένειες παρόμοιες με το κοινό κρυολόγημα μπορεί να αυξηθούν τους τελευταίους μήνες επειδή τα περισσότερα μέρη του κόσμου πέρασαν από lockdown τα τελευταία δύο χρόνια και πολλοί από αυτούς τους ιούς δεν κυκλοφόρησαν στον πληθυσμό», δήλωσε ο Dele Ogunseitan, καθηγητής Δημόσιας Υγείας. «Δεν αποκτήσαμε τα είδη της φυσικής ανοσίας που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη μόλυνση. Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ταξιδεύουν ξανά, αυτές οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα».

Συμπτώματα του hMPV

Τα συνήθη συμπτώματα του hMPV περιλαμβάνουν:

  • Βήχας
  • Πυρετός
  • Ρινική συμφόρηση
  • Πονόλαιμος

Άλλα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως βρογχιολίτιδα (όπως ο RSV), πνευμονία και επιδείνωση του άσθματος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βρογχιολίτιδα δεν είναι το ίδιο με τη βρογχίτιδα στους ενήλικες. Η βρογχιολίτιδα και η παρόξυνση του άσθματος πιθανόν να παρουσιάζουν εκπνευστικό συριγμό (βράσιμο στο στήθος), ενδεχομένως ακόμη και σε παιδιά χωρίς ιστορικό συριγμού στο παρελθόν, εξήγησε ο Chang. Η βρογχιολίτιδα είναι πιο πιθανή σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και νεότερα.

hMPV σε παιδιά και ενήλικες

Η νόσος του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο, ακόμη και εντατική φροντίδα σε σπάνιες περιπτώσεις. Επίσης, ο hMPV σχετίζεται με λοιμώξεις του αυτιού.

«Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με οξεία λοίμωξη από hMPV είναι παιδιά και θα έχουν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος: καταρροή, βήχα, πυρετό. Περιστασιακά, μπορεί να δείτε ένα ροζ χρώμα στα μάτια από τον hMPV», δήλωσε ο Chang.

Όσον αφορά τα συμπτώματα του hMPV στους ενήλικες, αυτά μπορεί να φαίνονται ελαφρώς διαφορετικά. «Οι ενήλικες με λοίμωξη από hMPV μπορεί να έχουν ιογενή πνευμονία, επιδείνωση του άσθματος ή συμπτώματα χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Οι ενήλικες μπορεί να πάθουν βρογχίτιδα», δήλωσε ο Chang, σύμφωνα με το healthline.com. «Σε γενικές γραμμές, η λοίμωξη από hMPV μοιάζει πολύ με τη λοίμωξη από RSV».

«Για τα περισσότερα παιδιά και τους ενήλικες, δεν θα μπορείτε να ξεχωρίσετε τον hMPV από το κρυολόγημα, χωρίς εξέταση», δήλωσε ο Chang. «Επίσης, η εξέταση για hMPV δεν είναι τόσο συνηθισμένη στα εξωτερικά ιατρεία και πολλά νοσοκομεία δεν εξετάζουν για hMPV ούτε τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Η εξέταση γίνεται με τη μορφή ρινικού επιχρίσματος για την αναζήτηση του γενετικού υλικού του ιού μέσω PCR».

Δεν είναι γενικά δυνατόν οι ασθενείς να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των ιών του κρυολογήματος και του hMPV, αλλά οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να είναι σε θέση να διαφοροποιήσουν και να προσδιορίσουν τον συγκεκριμένο ιό που εμπλέκεται, εξήγησε ο Ogunseitan.

«Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν με ξεκούραση και παρόμοιες θεραπείες, όπως για το κοινό κρυολόγημα. Κάθε ασθενής με σοβαρή λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην αναπνοή, θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική φροντίδα», δήλωσε ο Ogunseitan.

«Για τους περισσότερους ασθενείς, η φροντίδα στο σπίτι θα λειτουργήσει πολύ καλά», δήλωσε ο Chang. «Για τα βρέφη και τα παιδιά που χρειάζονται νοσηλεία, το συμπληρωματικό οξυγόνο, η ενυδάτωση και η υποστηρικτική φροντίδα θα είναι οι κύριες θεραπείες».

Άρρωστος άντρας, συνάχι

«Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας από τον hMPV. Επίσης, τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα όπως βρογχοπνευμονική δυσπλασία, συγγενή καρδιοπάθεια, άσθμα και συμπτώματα εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος διατρέχουν κίνδυνο για πιο σοβαρή νόσο από τον hMPV», τόνισε ο Chang.

Στους ενήλικες, οι ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών με υποκείμενη χρόνια καρδιακή ή πνευμονική νόσο, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και της ΧΑΠ, ή όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου, πρόσθεσε ο Chang.