Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία στην Κω, μετά τον θάνατο βρέφους ενός έτους το Σάββατο, στο σώμα του οποίου βρέθηκαν μώλωπες και εκδορές, ενώ η πρώτη εξέταση έκανε λόγο και για σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης, με την εικόνα να ανατρέπεται από την ιατροδικαστική έκθεση.

Οι γονείς του παιδιού, που έχουν συλληφθεί, πέρασαν την πόρτα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κω, για να απολογηθούν για τις κατηγορίες της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο και της σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα kosnews24.gr, πήραν προθεσμία μέχρι την Τετάρτη, 24 Απριλίου. Μέχρι τότε θα συνεχίσουν να κρατούνται χωριστά, ενώ το δίχρονο παιδί τους βρίσκεται με συγγενικό πρόσωπο.

Έκκληση για νέα ιατροδικαστική

Στο άψυχο σώμα του παιδιού, που έφτασε στο νοσοκομείο του νησιού, βρέθηκαν όχι μόνο εκδορές και μώλωπες, αλλά, σύμφωνα με τους γιατρούς που το εξέτασαν, και σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης. Η συγκεκριμένη εικόνα ανετράπη στη συνέχεια από την ιατροδικαστική έκθεση, που διέρρευσε, η οποία απέδιδε τον θάνατο σε πνιγμό, ενώ απέρριπτε τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου, μιλώντας στον Alpha και την εκπομπή «TLive», απευθύνει έκκληση για νέα ιατροδικαστική εξέταση. Όπως σημείωσε ο ίδιος, αφού επικοινώνησε και με τους τέσσερις γιατρούς που εξέτασαν το παιδί, όλοι τους επιμένουν πως εντόπισαν σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης.
«Η αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός και δεν διαφωνούν ούτε οι γιατροί. Θέλω να κάνω μια έκκληση. Αν υπάρχει ένας εισαγγελέας να μπορεί να ζητήσει μια εκ νέου ιατροδικαστική, να το πράξει. Ο επιστήμονας που έκανε την ιατροδικαστική είναι έγκριτος· να υπάρξει, όμως, μια δεύτερη ιατροδικαστική γνωμάτευση.

Υπάρχει και μια χρονική απόσταση. Η μητέρα κατέθεσε ότι στις 19.45 είδε το παιδί χωρίς αναπνοή και το ΕΚΑΒ εκλήθη 20 λεπτά αργότερα. Στις 20.32 οι γιατροί παρέλαβαν το παιδί. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης τόσο από το ΕΚΑΒ όσο και από τους γιατρούς. Γύρω στις 21.00 ανακοινώθηκε στους συγγενείς ο θάνατος του παιδιού.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, υπήρξαν σημάδια στο στήθος του παιδιού, που βρίσκονταν σε φάση επούλωσης, στην κοιλιά και τα πλευρά του παιδιού, που παρέπεμπαν σε κακοποίηση. Κάποια άλλα σημάδια παρέπεμπαν σε σεξουαλική κακοποίηση. Οι αστυνομικοί συμφώνησαν σε αυτή την εκτίμηση».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η οικογένεια του πατέρα έχει προγραμματίσει την κηδεία του παιδιού για αύριο, ενώ οι δύο γονείς δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι πριν από την Τετάρτη.

Γιαγιά βρέφους: Χτυπήσανε παίζοντας τα παιδιά

Σε παιχνίδι μεταξύ των παιδιών της οικογένειας απέδωσε τα σημάδια στο σώμα του βρέφους η γιαγιά του: «Γράφουν ό,τι θέλουν. Ποιοι γονείς τα κάνουν αυτά τα πράγματα; Ναι, είμαστε Ρομά. Παλεύουμε, ξέρουμε και δουλεύουμε, δεν είμαστε άστεγοι. Το παιδάκι είναι τριών χρονών, είναι μια χαρά. Χτυπήσανε παίζοντας. Δεν τα χτύπαγε το παιδί μου.

Ο γιος μου δεν έχει χτυπήσει τη γυναίκα του. Μαλώνανε όπως όλα τα ζευγάρια και τα ξαναβρίσκανε. Πονάω, αλλά δεν το κάνανε».