«Η κυβέρνηση επιβάλλει πολιτικές που ανατροφοδοτούν τη μεγάλη οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση που χτυπά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» τόνισε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υπεύθυνος του Χρηματοπιστωτικού Τομέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2023.

Όπως είπε, «ενώ σοβούσε η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων, άφησε πλήρη ελευθερία στους παραγωγούς και τους παρόχους να καθορίζουν την τιμή στη χονδρική και λιανική, εκτινάσσοντας τα κέρδη τους τρεις, τέσσερις και πέντε φορές περισσότερα απ’ αυτά που είχαν πριν από 1,5 χρόνο. Ανάλογα αυξήθηκαν τα κέρδη στον κλάδο της διύλισης, αλλά και στον κλάδο των τραπεζών κι αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα προσμετρώνται στην «ανάπτυξη», που όχι μόνο δεν αναδιανέμεται, αλλά αντίθετα επιβαρύνουν τους αδύναμους. Έχουμε τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750€, να έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και ο πραγματικός μισθός να έχει μειωθεί κατά 12% μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η δε ακρίβεια τραβάει την ανηφόρα και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο διατροφικό τραστ για να τη φρενάρει, δεν προχωράει στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, δεν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους, πλην της επικοινωνιακής παρουσίασης κυβερνητικών στελεχών μαζί με το καλάθι του νοικοκυριού. Ο πληθωρισμός, που φαίνεται να κλείνει στο 10% για το 2022, θα είναι από τους υψηλότερους προβλεπόμενους στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, πιέζοντας κατά πολύ την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών».

Όσον αφορά τον τομέα της εργασίας, ο πρώην υπουργός είπε πως «τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και κάθε επιπλέον μέρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στην διακυβέρνηση της χώρας, η θέση των εργαζομένων επιδεινώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατέχουμε: τη δεύτερη χειρότερη θέση συνολικά στην ανεργία, τη δεύτερη χειρότερη θέση στην ανεργία των νέων, τη χειρότερη θέση στην ανεργία των γυναικών. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, ιδιαίτερα στις νέες προσλήψεις από τον Ιούνιο και μετά, κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές εργασίας με ποσοστό 53%, έναντι της πλήρους απασχόλησης με ποσοστό 47%. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κατακρημνίζεται αφού οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες βρίσκονται στη μέγγενη των χρεών και χωρίς πρόσβαση ούτε καν σε κεφάλαιο κίνησης».

Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, «μια νέα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα προκύψει από τις εκλογές, όποτε κι αυτές γίνουν, με πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα, θα ασκήσει μια πολιτική που:

  • Θα τεθεί στην υπηρεσία της Πατρίδας και των ανθρώπων της
  • Θα εγγυάται την τήρηση του Συντάγματος
  • Θα θωρακίσει το κράτος πρόνοιας
  • Θα αποτρέψει τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας και της Δημόσιας Παιδείας
  • Θα θέσει στη διάθεση της κοινωνίας και απέναντι στο έγκλημα τις αστυνομικές δυνάμεις
  • Θα αντιμετωπίσει τη λαίλαπα του ιδιωτικού χρέους
  • Θα προστατεύσει τους δανειολήπτες από την βαρβαρότητα των funds και των μηχανισμών τύπου Πάτση
  • Θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία και θα καταργήσει τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ. Το νέο κανονιστικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει δυνατότητες βιώσιμων ρυθμίσεων και με δικαστικές εγγυήσεις και με διευρυμένη περίμετρο δικαιούχων από το νόμο του 2019, το λεγόμενο «νόμο Φλαμπουράρη».

«Υποσχόμαστε ότι θα είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη πράξη, της νέας κυβέρνησης, γιατί εμείς δεν έχουμε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη έναντι των funds, των servicers και των τραπεζιτών» κατέληξε χαρακτηριστικά.