Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές για τον παρβοϊό μετά τον θάνατο του 3,5 ετών παιδιού στη Θεσσαλονίκη, ενώ από τις 26 Απριλίου έχει μεταφερθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο άλλο ένα παιδί από τη Θεσσαλονίκη που νόσησε από παρβοϊό και εκδήλωσε μυοκαρδίτιδα.

Σύμφωνα με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το παιδί μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη, εισήχθη και παρέμεινε στην Παιδοκαρδιολογική-Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έως τη μεταφορά του στον νοσηλευτικό όροφο πριν από λίγες ημέρες. Λαμβάνει τη δέουσα αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

11 παιδιά ηλικίας 3-5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων το ένα, ηλικίας 3,5 ετών, εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και πέθανε.

Η επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικότερα διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης Parvovirus B19 και άλλων ιών, στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά.

Συρροές κρουσμάτων καταγράφονται σποραδικά και τοπικές επιδημίες κάθε τέσσερα έως δέκα χρόνια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι επίνοσες στον ιό σε ποσοστό έως και 30-40%.

Οι έγκυες συνήθως μολύνονται μέσω οικιακής ή επαγγελματικής έκθεσης και πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσής τους από παιδιά ή ενήλικες με λοίμωξη πέμπτης νόσου. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται έγκυες με επαγγέλματα υψηλού κινδύνου (πχ εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, παιδικούς σταθμούς, δασκάλες κλπ).

Η λοίμωξη τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανεπιθύμητη έκβαση για το έμβρυο, όπως ο εμβρυϊκός ύδρωπας και ο ενδομήτριος θάνατος σε έως και 10% των περιπτώσεων.

Σημειώνεται ότι έως και 20% των λοιμώξεων από Parvovirus είναι ασυμπτωματικές και η έκθεση μπορεί να μην είναι εμφανής.

Με βάση τα ανωτέρω είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, ιδιαίτερα των μαιευτήρων γυναικολόγων, νεογνολόγων, παιδιάτρων, αιματολόγων, γενικών ιατρών, και παθολόγων, η αυξημένη κλινική υποψία και η έγκαιρη εργαστηριακή επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων, ειδικά σε περιπτώσεις συρροών, για την προστασία των επίνοσων ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες και τα μικρά παιδιά.

Ειδικότερα, συνιστάται από τον ΕΟΔΥ οι παιδίατροι να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας, δυο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από Parvovirus B19.