«Καλλικράτη» και στις εφορίες ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο του νέου μοντέλου διοίκησης του ελεγκτικού μηχανισμού που προωθείται με στόχο την αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Η αναδιάρθρωση των ΔΟΥ ήταν μάλιστα το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο σύστημα θα στηριχθεί στην «αποκέντρωση», προκειμένου ο τελικός αποδέκτης να μην είναι άλλος από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, η οποία θα λαμβάνει ενημέρωση άμεσα και από μια αρχή και όχι από κάθε ΔΟΥ ή τελωνείο κ.λπ., ξεχωριστά.

Επτά κέντρα

Η μείωση των περιφερειών που επήλθε με το σχέδιο «Καλλικράτης» αποτελεί τον «οδηγό» για την ανασύσταση του ελεγκτικού μηχανισμού, μέσω της δημιουργίας επτά Περιφερειακών Φορολογικών Κέντρων (ΠΕΦΟΚ), οι διευθυντές των οποίων θα είναι υπεύθυνοι για τις υπηρεσίες της περιφέρειάς τους.

Σε κάθε ΠΕΦΟΚ θα ανήκουν όλες οι υπηρεσίες, όπως οι εφορίες, τα ελεγκτικά κέντρα, τα τελωνεία κ.ά., ενώ κάθε ΠΕΦΟΚ θα έχει τη δυνατότητα να εκκαθαρίζει και τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων που ανήκουν στην περιφέρειά του, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφοδιαστεί με ειδικό υποσύστημα του ΤAXIS.

Φορολογικός διευθυντής

Από την άλλη πλευρά, κάθε περιφερειακός φορολογικός διευθυντής θα είναι υπόλογος απευθείας στο γενικό γραμματέα, ο οποίος, φυσικά, θα δίνει λόγο στον αρμόδιο υφυπουργό και τον υπουργό για το έργο που συντελείται σε κάθε περιφέρεια, είτε αφορά τη συλλογή των εσόδων, την πορεία του ΦΠΑ τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων χρεών κ.λπ.

Το νέο μοντέλο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα λειτουργήσει ως μια «πυραμίδα», στην κορυφή της οποίας θα βρίσκεται ο υπουργός, κάτω από αυτόν οι δύο υφυπουργοί, αμέσως μετά ο γενικός γραμματέας και, εν συνεχεία, θα ανοίγει η «βεντάλια» στους επτά ΠΕΦΟΚ που με τη σειρά τους θα έχουν υπό την εποπτεία τους όλους τους προϊσταμένους των εφοριών, ελεγκτικών κέντρων και τελωνείων της περιφέρειάς τους.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ