«Σωστή» και «κληροδότημα» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναλύοντας τις πτυχές της για το erga omnes στον Παύλο Τσίμα και την εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο, στην παραίτησή του, στον ΣΥΡΙΖΑ, στον Αλέξη Τσίπρα, στη Συρία, στο Κυπριακό αλλά και στις επαφές με τη Ρωσία το 2015.

Στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε στον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ανέλυσε τους λόγους της απόφασής του και σχολίασε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να συσχετίσει την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά με την αντοχή του.

Για την επιστολή παραίτησης στον Αλέξη Τσίπρα που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Κοτζιάς είπε:

«Δεν θα είχα πει ποτέ ότι έχω μια επιστολή αν ο κ. Τζανακόπουλος δεν έκανε την ανόητη δήλωση εκείνη την ημέρα “όποιος θέλει κατεβαίνει από το τρένο έστω και αν δεν έχει πολιτικούς λόγους” και ότι “η παραίτηση Κοτζιά δεν έχει σχέση με τη πολιτική”. Εγώ του απάντησα: Διάβασε πρώτα τη παραίτησή μου και μετά να βγάζεις συμπεράσματα. Πρέπει οι νεαροί μας σύντροφοι να είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο επιπόλαιοι».

Πρόσθεσε ότι δεν είχε γράψει μόνο μία επιστολή στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά στην επιστολή παραίτησης έχει πιο πολλούς λόγους επειδή πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.

Η εννιασέλιδη επιστολή παραίτησης

Για το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησής του, ο κ. Κοτζιάς απέρριψε δημοσίευμα που έλεγε ότι δέχτηκε απειλή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως είχε εξαιρετικές σχέσεις μαζί του, και η απόφαση (της απέλασής του) ήταν του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο δημόσιο υπάλληλο.

«Για να διαβάσει κανείς καλά την παραίτησή μου, θα πρέπει να καταλάβει ότι ο λόγος δεν ήταν ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, και το τι έλεγε και τι κατηγορούσε. Ο κ. Καμμένος είχε γυρίσει τότε από τις ΗΠΑ όπου είχε πει διάφορα (plan B κτλ), και το θέμα ήρθε στο υπουργικό συμβούλιο. Είχα επιστρέψει από Λουξεμβούργο ήμουν και άυπνος, δεν είχα ενημέρωση για τα θέματα συζήτησης. Μου είπαν μόνο ο προϋπολογισμός. Αγνοούσα και τη συνάντηση που Τσίπρα-Καμμένου που είχε γίνει νωρίτερα στη Λέσχη Αξιωματικών».

Συνεχίζοντας, σχετικά με τη διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσει με ονόματα όταν -όπως είπε- δικαιωθεί και όσοι ενεπλάκησαν, θα αναγκαστούν να του ζητήσουν συγγνώμη.

Όπως είπε, ελπίζει να τελειώσει σύντομα η ιστορία των μηνυτήριων αναφορών και στο τέλος θα ζητήσει να του ζητήσουν συγγνώμη όσοι στήριξαν τον κ. Καμμένο διότι όπως είπε «ο κ. Καμμένος δεν είναι άνθρωπος να του ζητάει κανείς συγνώμη».

«Ο Καμμένος είχε μιλήσει για πραξικόπημα»

Για τις δηλώσει που είχε κάνει ο κ. Κοτζιάς, ότι ο Πάνος Καμμένος έλεγε έξω ότι αν υλοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει πραξικόπημα στην Ελλάδα, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε: «Αυτό έχει καταγραφεί σε επίσημο κείμενο επίσημο του ΝΑΤΟ ότι είχε πει (ο Καμμένος) πως είναι πιθανό Έλληνες αξιωματικοί να προχωρήσουν σε πραξικόπημα. Και υπάρχει υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο που υπερασπίστηκε τον Καμμένο και για αυτό το θέμα».

«Η Βόρεια Μακεδονία θα υποστεί κυρώσεις αν παραβιάσει τη συμφωνία»

Ο Νίκος Κοτζιάς κατέστησε σαφές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που υπεγράφη με τη Βόρεια Μακεδονία, ισχύει ήδη και διάβασε άρθρα της εξηγώντας το erga omnes. Άφησε αιχμές για τον νυν υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση λέει ονομασίες ως προς το erga omnes, αφού αυτό εφαρμόζεται ήδη». «Σε περίπτωση που η Βόρεια Μακεδονία παύσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η γειτονική χώρα θα αποχωρήσει από τους διεθνείς οργανισμούς, θα δικαστεί και θα τιμωρηθεί», σημείωσε.

«Ανατρέψαμε το Κυπριακό»

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι κατάφερε να «ανατρέψει» το ζήτημα, θέτοντας εκ νέου το κομμάτι των εγγυήσεων στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης. Χαρακτήρισε ως «μεγάλη χαμένη» τη Δύση στη Συρία, σχολιάζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» της Άγκυρας. Επίσης, είπε ότι νικήτρια ήταν η Ρωσία, δευτερευόντως το Ιράν και ελάχιστα η Τουρκία.

Η Ρωσία δεν μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα το 2015»

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στο ταξίδι του, το 2015, στη Ρωσία και αποκάλυψε ότι -ειλικρινώς- ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε πως, τότε, δεν μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα μας οικονομικά. Επίσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών διέψευσε ότι ζητήθηκε από τη Μόσχα η εκτύπωση δραχμών.

«Τα δύο μειονεκτήματα του Βαρουφάκη»

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε ότι είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος και δάσκαλος, «έχει τα πλεονεκτήματα του Αγγλοσάξονα δασκάλου» και ότι ξέρει πολύ καλά τις σύγχρονες οικονομικές θεωρίες. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα «δύο μειονεκτήματα» που έχει ο κ. Βαρουφάκης. «Το ένα είναι ότι δεν ξέρει από αριθμούς» και το άλλο ότι «δεν ξέρει από ευρωπαϊκά» και αυτά τα δύο handicap έπρεπε να τα λάβει υπόψιν του.