Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων επικαλούμενος και τις σχετικές δηλώσεις του «αρμόδιου υφυπουργού Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλου στη Βουλή ότι εννέα στους δέκα περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να αλλάξουν, όπως είπε, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει να επιδείξει μηδενική πρόοδο στο εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στη γενικότερη κυβερνητική “αφασία” που επικρατεί και για αυτό το πρόβλημα, ήρθε να προστεθεί η χθεσινή δήλωση του αρμόδιου Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλου στη Βουλή ότι εννέα στους δέκα περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να αλλάξουν, όπως είπε, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Πέραν της πρωτοφανούς επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίζεται από αρμόδιο στέλεχος της κυβέρνησης ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδιασμών, η δήλωση αυτή αποτελεί παραδοχή αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Αναρωτιόμαστε εάν κάτι τέτοιο αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Αναρωτιόμαστε επίσης εάν έχουν την ίδια άποψη οι συναρμόδιοι Υπουργοί κ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης ή είναι απλώς μια “φαεινή” ιδέα του κ. Κουκουλόπουλου.

Όπως και να έχει, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση αφού δεν κατάφεραν επί διετία να υλοποιήσουν ούτε ένα από τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπονται στους υπάρχοντες περιφερειακούς σχεδιασμούς, σκέφτηκαν ότι η καλύτερη λύση είναι να τους καταργήσουν και να φτιάξουν καινούριους στα μέτρα τους.

Αλήθεια προς ποια ακριβώς κατεύθυνση θα αναθεωρηθούν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί όταν μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2008 που μεταβάλλει θεσμικά και ουσιαστικά το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας;

Από ποιους μηχανισμούς θα εκπονηθούν και πώς θα λειτουργήσουν όταν ακόμα εκκρεμούν ουσιαστικές διοικητικές πράξεις που θα θεσμοθετούν τη νέα δομή διαχείρισης όπως προβλέπεται από τον «Καλλικράτη»;

Και, τέλος, αν τελικά αλλάξουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί, πόσος χρόνος θα χρειαστεί, τι θα γίνει με έργα που είχαν δρομολογηθεί και έχουν παγώσει και τι θα συμβεί με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που ακόμα περιμένουν την απορρόφησή τους;

Αναρωτιόμαστε αν ο κ. Κουκουλόπουλος κατανοεί την πραγματική σημασία των λόγων του. Έχουμε συνηθίσει από στελέχη της κυβέρνησης να λένε άλλα το πρωί κι άλλα το βράδυ, αλλά τέτοια ανευθυνότητα και επιπολαιότητα είναι απαράδεκτη για ένα μείζον περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να έχει και αναπτυξιακή διάσταση.

Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τα κούφια λόγια, να ξεκαθαρίσει την θέση της και να πει επιτέλους τι ακριβώς προτίθεται να κάνει με τα απορρίμματα».