«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μία μεγάλη κατηγορία νοσημάτων η πρόληψη σώζει ζωές, ειδικά για τον καρκίνο του μαστού», τόνισε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου ονόματι «Προλαμβάνω».

«Είναι ο φόβος ή η αλαζονεία. Η ασθένεια πιστεύουμε ότι αφορά κάποιον άλλον και όχι εμάς. Αυτό πρέπει να πολεμήσουμε. Εδώ έρχεται η Πολιτεία, με ένα βαρύ και ακριβό πρόγραμμα, να αντιμετωπίσει τέσσερις σημαντικές ασθένειες, για τις οποίες η πρόληψη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» είναι η πιλοτική ναυαρχίδα. Ένα πρόγραμμα που αφορά εκατομμύρια γυναίκες. Πήγαμε εμείς στις γυναίκες και δεν περιμέναμε να έρθουν οι γυναίκες σε εμάς, στέλνοντας μήνυμα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει και ιδιαίτερα για τα υπόλοιπα 3 νοσήματα, όπως για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σημειώνοντας ότι έχουμε τη δυνατότητα να τον εξαλείψουμε με εμβολιασμό στην κατάλληλη ηλικία.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι όλα συνδέονται πολύ με τον τρόπο ζωής μας. «Γιατί πριν φτάσουμε στο τομέα των προληπτικών εξετάσεων πρέπει να δούμε τον τομέα της δημόσιας υγείας. Να εξηγήσουμε με απλά λόγια στα παιδιά μας ότι υπάρχουν πέντε συνήθειες, που μπορεί να είναι απολύτως καθοριστικές για το πόσο καλά ή πόσο θα ζήσουμε. Πέντε συνήθειες. Το πόσο αθλούμαστε, αν καπνίζουμε, αν πίνουμε, αν τρώμε υγιεινά και αν είμαστε υπέρβαροι».

Τέλος τόνισε: «Αν σκεφτούμε κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, να προβάλουμε το αύριο στο σήμερα. Αν θέλουμε να έχουμε μία πραγματικά υγιή γήρανση, πρέπει να φροντίσουμε από σήμερα την υγεία μας».