Χωρίς βουλευτή στην Α’ Αθήνας έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην ιστορία του, είτε ως Συνασπισμός, είτε ως ΣΥΡΙΖΑ από το 1996 και έπειτα απ’ όταν δηλαδή έχει σταθερή παρουσία στη Βουλή.

Με την αποχώρησή τους μαζί με την «Ομάδα Αχτσιόγλου», οι Νάσος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος που εξελέγησαν τον Ιούνιο του 2023, άφησαν τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς εκπροσώπηση στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Από το 1996 έως το 2004, ο Συνασπισμός εξέλεγε τον πρόεδρό του Νίκο Κωνσταντόπουλου στην Α’ Αθήνας. Το 2007 ο ΣΥΡΙΖΑ πια εκλέγει 2 βουλευτές στην περιφέρεια και συγκεκριμένα την Άννα Φιλίνη και τον Περικλή Κοροβέση.

Το 2009, στην Α’ Αθήνας εκλέγεται ο νέος -τότε- πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Το 2012 είναι η ώρα της «εκτόξευσης» καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 3 βουλευτές, τους Τσίπρα, Κωνσταντοπούλου και Βούτση και έναν μήνα αργότερα 4 με την προσθήκη της Μαρίας Μπόλαρη.

Ακόμα καλύτερα είναι τα πράγματα τον Ιανουάριο του 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγει 5 βουλευτές και συγκεκριμένα τους: Τσίπρα, Κωνσταντοπούλου, Σακελλαρίδη, Βούτση και Φίλη. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς εκλέγει 4 βουλευτές, τους: Φλαμπουράρη, Βούτση, Φίλη, Βερναρδάκη.

Με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται το 2019 οι Τζανακόπουλος, Φίλης και Βερναρδάκης στην Α’ Αθήνας, ενώ στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε μόνο το Νάσο Ηλιόπουλο και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, οι οποίοι σήμερα αποχώρησαν από το κόμμα.