Αντιδράσεις προκάλεσε μια φράση της Αλεξάνδρας Δουβαρά κατά την παρουσίαση του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, χθες (23/08) και το οποίο αφορούσε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τις καταστροφικές φωτιές των τελευταίων ημερών.

«Το μόνο ευτύχημα θα μπορούσε να πει κάποιος – γιατί ακόμα δεν έχει έρθει η επόμενη μέρα να δούμε το μέγεθος της καταστροφής και των περιουσιών και του φυσικού πλούτου – το μόνο ευχάριστο, λοιπόν, είναι ότι δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινη ζωή πέρα από τους ταλαίπωρους 18 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο δάσος της Δαδιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος στον «αέρα» της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων.

Η φράση αυτή της δημοσιογράφου αναπαράχθηκε στα social media με τους χρήστες του twitter να αντιδρούν, στη λέξη «ευτύχημα» που ακούστηκε από τα χείλη της.

«Το μόνο ευτύχημα ότι δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινη ζωή πέρα από τους ταλαίπωρους 18 ανθρώπους» ανέφερε η παρουσιάστρια…

Posted by Γιώργος Χ. Πανόπουλος on Thursday, August 24, 2023

Αυτή η δημοσιογράφος υπάρχει ακόμη στην ΕΡΤ???Η αναφορά της παρουσιάστριας του δελτίου της ΕΡΤ, Αλεξάνδρας Δουβαρά για…

Posted by Kate Theochari on Wednesday, August 23, 2023

Στέργιος Καλπάκης: «Να ζητήσει συγγνώμη η δημόσια τηλεόραση»

Επίθεση όμως και από τον ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αλεξάνδρα Δουβαρα, για την αναφορά της στην απώλεια ανθρωπίνων ζωών, κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης.

Να ζητήσει συγγνώμη η δημόσια τηλεόραση για την αναφορά σε δελτίο της ΕΡΤ News που αφορά τους νεκρούς στο δάσος της Δαδιάς, ζήτησε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέργιος Καλπάκης.

Στην δήλωσή του αναφέρει: « ‘Το μόνο ευχάριστο, λοιπόν, είναι ότι δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινη ζωή, πέρα από αυτούς τους ταλαίπωρους 18 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο δάσος της Δαδιάς’. Αυτή η ανατριχιαστική φράση ακούστηκε σήμερα το μεσημέρι από παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ News. Για την ΕΡΤ των κυρίων Ζούλα και Μητσοτάκη οι 18 νεκροί στο δάσος της Δαδιάς δεν ήταν ανθρώπινες απώλειες; Δεν υπάρχουν λόγια. Το λιγότερο που οφείλει να κάνει η δημόσια τηλεόραση είναι να ζητήσει άμεσα συγγνώμη για αυτή την αθλιότητα. Καμιά ανθρώπινη ζωή δεν μετράει λιγότερο από άλλες. Η οδύνη και η συμπόνια δεν έχουν εθνικότητα. Τουλάχιστον, αυτές τις κρίσιμες ώρες για την χώρα, ας κρατήσουμε ζωντανό τον ανθρωπισμό μας».

Η απάντηση της Αλεξάνδρας Δουβαρά

«Τουλάχιστον άδικο να παρερμηνεύονται με χυδαίο τρόπο τα λεγόμενά μου στον τηλεοπτικό αέρα, τις ώρες που καίγεται η Ελλάδα» τονίζει σε επανορθωτική δήλωση της η κ. Δουβαρά και επισημαίνει πως αν θεωρείται αναγκαία η δημόσια συγγνώμη της, δεν έχει κανένα πρόβλημα να τη διατυπώσει ακόμα και σε αυτούς που την ενέταξαν σε ακροδεξιούς κόλπους.

Συγκεκριμένα, η Αλεξάνδρα Δουβαρά αναφέρει: «25 χρόνια στο επάγγελμα και 21 στην ΕΡΤ προσπαθώ πάντα να κάνω τη δουλειά μου με ήθος και ευπρέπεια και θεωρώ τουλάχιστον άδικο να παρερμηνεύονται με χυδαίο τρόπο τα λεγόμενά μου στον τηλεοπτικό αέρα, τις ώρες που καίγεται η Ελλάδα. Θεωρώ ανήκουστο την ώρα που σπίτια γίνονται στάχτη και που από θαύμα δεν κάηκαν άνθρωποι μέσα σε αυτά ή την ώρα που προσπαθούσαν να σώσουν τους κόπους μιας ζωής, να πιστεύει κάποιος ότι υποτιμώ την ανθρώπινη ζωή. Ότι διαχωρίζω τους μετανάστες από τους Έλληνες.

Κάθε καλόπιστος τηλεθεατής κατάλαβε ότι αυτό που ήθελα να πω ήταν ότι πέρα από την τραγωδία στο δάσος της Δαδιάς, όπου χάθηκαν 18 άνθρωποι, οι έγκαιρες εκκενώσεις οικισμών κατέστησαν επιτυχές να μη θρηνήσουμε ΑΛΛΕΣ ζωές, να μην υπάρξουν ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ανθρώπινες απώλειες.

Αν ωστόσο θεωρείται αναγκαία η δημόσια συγγνώμη μου, δεν έχω κανένα πρόβλημα να τη δώσω, ακόμη και σε όλους εκείνους που με ενέταξαν σε ακροδεξιούς κόλπους. Η κριτική όχι μόνον επιτρέπεται, αλλά είναι και απαραίτητη πρωτίστως σε όσους εργαζόμαστε σε δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Η δημόσια προσβολή, όμως, και στοχοποίηση ενός δημοσιογράφου για κάτι που επί της ουσίας δεν έκανε είναι το λιγότερο άδικη».

Αναφορές και στα τουρκικά ΜΜΕ

Η φράση της Αλεξάνδρας Ταβουλάρη αναπαράχθηκε και σε τουρκικά ΜΜΕ όπως είναι η Yeni Safak και η Hurriyet.

Η Yeni Safak έκανε λόγο για ρατσιστική δήλωση της δημοσιογράφου της ΕΡΤ.

Η τουρκική Hurriyet κάνοντας αναφορά στο θέμα χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις δηλώσεις της Αλεξάνδρας Δουβαρά.