Στο στρατηγείο της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ στη Λάρισα, που συντονίζει την επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, δόθηκε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις ενέργειες που αναλαμβάνει.

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση έχει μπάτζετ 8 εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσει ένα χρόνο, ώστε να προστατεύσει τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία.

Η ιστοσελίδα larissanet.gr αναφέρει πως το στρατηγείο απασχολεί 130 άτομα, ενώ επιχειρησιακός Διοικητής είναι ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ο οποίος και παραχώρησε τη συνέντευξη Τύπου.

Ο Διοικητής, αρχικά, αναφέρθηκε στο ιστορικό των επιθέσεων των ανταρτών στην περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές αλλά και να αναγκάσουν την εμπορική ναυτιλία να ανακατευθυνθεί γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, προσθέτοντας 10 έως 14 ημέρες ανά ταξίδι. Όπως είπε, αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθεί η τιμή των προϊόντων και των αγαθών που μεταφέρονται. Στη συνέχεια, στάθηκε στη φύση της επιχείρησης, η οποία είναι αμυντική.

Κλείνοντας, ο Αρχιπλοίαρχος Γρυπάρης στάθηκε στα όσα πέτυχε μέχρι σήμερα η επιχείρηση. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, «κατά τη διάρκεια των σχεδόν 8 εβδομάδων της Επιχείρησης, η επιχείρηση “Ασπίδες” πέτυχε την προστασία 79 εμπορικών πλοίων, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της ναυτιλιακής κοινότητας για επιστροφή στις εμπορικές γραμμές της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ. Η επιχείρηση ASPIDES είναι περήφανη, γιατί έχει συνοδεύσει επιτυχώς όλα τα προστατευθέντα πλοία, καθώς και γιατί ανταποκρίθηκε σε όλα τα αιτήματα για προστασία, παρέχοντας συνοδεία. Τα πλοία μας έχουν καταρρίψει 9 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), ενώ κατέστρεψαν 1 μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV), καθώς και 4 βαλλιστικούς πυραύλους, προστατεύοντας τις ζωές των ναυτικών, τα φορτία και γενικά την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Φυσικά, για όλα αυτά, πρέπει να δώσουμε τα κατάλληλα εύσημα στα πληρώματα των πλοίων μας, που παρέχουν την προστασία».

Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του Διοικητή ακολούθησαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου, με αρκετές εξ αυτών να αφορούν τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Διοικητής, η ένταση δεν επηρεάζει την επιχείρηση «Ασπίδες». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε πως σκοπεύει να παρουσιάσει τα θετικά αποτελέσματα της επιχείρησης ώστε να αιτηθεί περισσότερη δύναμη, που θα φέρει ακολούθως ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Ακολουθούν φωτογραφίες: