Από την επόμενη σχολική χρονιά οι Τούρκοι μαθητές θα εμπλουτίζουν την «εθνική τους συνείδηση» με μαθήματα για την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα. Στα τουρκικά σχολικά βιβλία θα συμπεριληφθούν και χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας», για να εξηγείται καλύτερα η ανατολική Μεσόγειος και η στρατηγική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο.

Η ενσωμάτωση ενός δόγματος εξωτερικής πολιτικής στην τουρκική εκπαίδευση υποδηλώνει μια αλλαγή προσέγγισης προς ένα πιο εθνικιστικό πλαίσιο. Μιλώντας στην εθνικιστική εφημερίδα «Αϊντινλίκ», τρεις απόστρατοι υποναύαρχοι δήλωσαν: «Οι προσπάθειες ετών απέδωσαν αποτελέσματα. Θα διδάξουμε καλύτερα τα δικαιώματά μας και θα προετοιμάσουμε τη νεολαία μας για το μέλλον».

Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν, επίσης, κεφάλαια για τα στρατηγικής σημασίας ορυχεία, τη διαθεσιμότητα και τη συμβολή των ορυκτών, ιδίως του βορίου, στην τουρκική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητείται από τους εκπαιδευτικούς να θέτουν προς συζήτηση το χαρακτηριστικό της Τουρκίας να είναι «ενεργειακός διάδρομος» σε σχέση με τη «γαλάζια πατρίδα» καθώς και θέματα που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας.

Επίσης, θα διδάσκεται η σημασία της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, ιδίως της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, στην εξωτερική πολιτική.

Οι αναφορές στο Κυπριακό

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας περιλαμβάνει και αναφορές στο Κυπριακό με αιχμή τη σημασία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», όπως αναφέρεται, για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο.

Στο μάθημα της Ιστορίας, «στον κατάλογο αναγνωσμάτων θα συμπεριληφθούν βιβλία για θέματα όπως το Κυπριακό και το αβάσιμο των αιτιάσεων για τον Πόντο και τους Αρμενίους», ενώ θα συμπεριληφθεί και η έναρξη της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, η ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΝΤ, του Παλαιστινιακού Ζητήματος και της μεταβαλλόμενης μορφής της αποικιοκρατίας», όπως αναφέρει το κρατικό δίκτυο «TRT».

Επιπλέον, οι μαθητές θα αξιολογήσουν, όπως τονίζεται, τις σιωνιστικές δραστηριότητες και το Παλαιστινιακό ζήτημα με βάση δείγματα κειμένων και γεγονότων

Ακόμα, στους μαθητές θα παρουσιάζονται παραδείγματα από γραπτές και οπτικές πηγές για διάφορα θέματα όπως ο «τουρκικός πόλεμος ανεξαρτησίας κατά των Ελλήνων».

Πηγή: ΑΠΕ