Έκτακτη συνάντηση των υψηλού επιπέδου fund managers που χειρίζονται χαρτοφυλάκια με μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης συγκάλεσε στις αρχές της εβδομάδας η UBS. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΑΞΙΑ οι διαχειριστές κεφαλαίων που συναντήθηκαν στη Γενεύη ασχολήθηκαν με το πως θα διαμορφωθεί από εδώ και πέρα το τραπεζικό τοπίο της χώρας είτε μέσω συμφωνιών είτε μέσω του «Ταμείου».

 Όλοι συμφώνησαν πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει μέλλον υπό την παρούσα του μορφή και θεωρούν πως η αραβική παράμετρος (Κατάρ-Εθνική) δύναται να ανατρέχει πολλά και σίγουρα θα κάνει τους επενδυτές να δουν τις τράπεζες με άλλο μάτι. Στο σημείο στο οποίο εστίασαν ήταν η υφιστάμενη θέση του Κατάρ στην Alpha Bank, που διαμορφώνεται περίπου στο 4% και το ανάλογο πακέτο που κατέχει το Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι στην Πειραιώς.

Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στους επενδυτικούς κύκλους είναι πως οι τραπεζίτες δε θα είχαν αντίρρηση να μπουν αραβικά κεφάλαια στις μετοχές του και σημείωναν πως ήδη το Εμιράτο φέρεται να κατέχει περίπου το 0,8% της Εθνικής. Ωστόσο δεν έλειψαν οι προβληματισμοί για τον τρόπο που θα μπορούν να εισέλθουν κεφάλαια στον ελληνικό όμιλο μια και το κράτος δεν έχει ποσοστά για πούλημα, ενώ δεν είναι εύκολη υπόθεση η ρευστοποίηση μετοχικών πακέτων που βρίσκονται στην κατοχή των Ταμείων.

Όσον αφορά το Χρηματιστήριο, οι fund managers εξέφρασαν πολλές ενστάσεις και επιφυλάξεις για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που θεωρούν ότι το Χ.Α μπορεί να κάνει την έκπληξη μέσα στο καλοκαίρι και θα καταφέρει να βρει πάγια ανοδική κίνηση. Εν τω μεταξύ το θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους εξακολουθεί να μη φεύγει από τον ορίζοντα και θεωρείται βέβαιο πως θα συμβεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (βλέπε χρονική επιμήκυνση) αλλά σε μεταγενέστερη φάση και όχι πριν από τα μέσα του 2011.