Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για το Ασφαλιστικό. Στη συνάντηση έχουν προσέλθει οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι σήμερα θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος. «Δεν μπορώ να πω από τώρα αν θα καταλήξουμε. Είμαι, όμως, λίγο πιο αισιόδοξος» διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μοντέλο μειώσεων που φαίνεται να «κλειδώνει» στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο προβλέπει περικοπές με διπλό πλαφόν εφόσον όμως και οι δανειστές υποχωρήσουν κι αποδεχτούν αύξηση εισφορών, έστω και μερική. Η πλευρά των δανειστών φαίνεται να συμφωνεί σε μικρή αύξηση εισφορών καθώς και στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Συμφώνησαν να υπάρξει μικρή της τάξης του 1% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εθνικής σύνταξης φαίνεται ότι το κοινό έδαφος θα βρεθεί στο να παραμείνει στα 384 ευρώ για τα 20 χρόνια ασφάλισης, αλλά να μειωθεί για τα 15 χρόνια ασφάλισης και να αυξάνεται σταδιακά μέχρι τα 20. Οι δανειστές φέρονται να δέχονται τη βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μικρή μείωση των ποσοστών μέχρι τα 25 χρόνια ασφάλισης, ώστε να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, όπως απαιτούν οι δανειστές. Ωστόσο τα ποσοστά αναπλήρωσης θα κλειδώσουν το Σάββατο.