Τα οφέλη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους από τις αλλαγές του νέου μίνι ασφαλιστικού επισήμανε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς στην εκπομπή «Υπάρχει Λύση» της Σοφίας Μύτιλη στο Attica.

Όπως υπογράμμισε, καταργείται η παρακράτηση 30% επί της σύνταξης και αντί αυτής τα όσα θα πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, είτε μισθωτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, θα είναι πολύ λιγότερα.

Ειδικότερα, ο Κώστας Τσουκαλάς ανέφερε πως «εάν ένας συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, θα έχει μια επιπλέον εισφορά 10% από το μισθό του και θα πρέπει για αυτό να ενημερώνει ο ίδιος και τον εργοδότη του». Ο λόγος, όπως εξήγησε η φοροτεχνικός Μάρα Μεθενίτη, επίσης καλεσμένη της εκπομπής, είναι πως τεχνικά ο εργοδότης θα πρέπει να υποβάλλει αυτή την εισφορά μέσω του συστήματος.

«Η εισφορά αυτή του 10% δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την εθνική σύνταξη, άρα η συντριπτική πλειοψηφία, το 99%, είναι κερδισμένη», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς και έδωσε ένα απλό παράδειγμα: «Έπαιρνα 1.000 ευρώ σύνταξη και μου έκοβαν τα 300. Τώρα παίρνω 1.000 ευρώ μισθό και καλούμε να δώσω ως εισφορά τα 100. Άρα είμαι κερδισμένος».

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο. «Προβλέπεται προσαύξηση 50% στη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά του κλάδου κύριας σύνταξης. Αυτό σημαίνει πως στα 240 ευρώ, που είναι η χαμηλή κατηγορία, την οποία επιλέγουν και όλοι οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι, καθώς δεν αναμένουν να ανέβει η σύνταξή τους, είναι 170 ευρώ ο κύριος κλάδος. Το 50% αυτού του ποσού είναι τα 85 ευρώ. Άρα αντί να καταβάλουν 240 ευρώ, θα πρέπει να πληρώνουν 240 ευρώ συν 85 ευρώ. Με το προηγούμενο σύστημα σε σύνταξη 1.000 ευρώ παρακρατούσαν τα 300. Τώρα παίρνω 1.000 ευρώ και πληρώνω απλώς συν 85 ευρώ. Άρα είμαι πολλαπλά κερδισμένος».

«Αυτά ισχύουν και για τη σύνταξη αναπηρίας, αλλά δεν κάνει το ίδιο όμως στις συντάξεις χηρείας. Εκεί συνεχίζονται οι περικοπές ως είχαν. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις, όπως οι πολύτεκνοι, οι οποίοι δεν έχουν ούτε την εισφορά 10% ως μισθωτοί, ούτε το 50% επί της εισφοράς του κλάδου κύριας σύνταξης ως ελεύθεροι επαγγελματίες», κατέληξε ο κ. Τσουκαλάς.

Από την πλευρά της η κ. Μεθενίτη συμπλήρωσε πως οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες με το νέο φορολογικό έχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα, πως η σύνταξη μειώνει το τεκμαρτό εισόδημα.