Στους κωδικούς που αφορούν τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών εντοπίζονται φέτος οι μεγαλύτερες αλλαγές στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Στους κωδικούς 405-406 οι 730.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν το ελάχιστο καθαρό τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα έχει υπολογίσει και θα έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι, αν και έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα, από το τεκμαρτό ο φόρος που θα γράφει το εκκαθαριστικό της νέας φορολογικής δήλωσης θα έχει υπολογιστεί με το τεκμήριο.

Βέβαια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εμπίπτουν στο νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους, εφόσον διαφωνούν έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το τεκμήριο συμπληρώνοντας τους κωδικούς 443-444. Όσοι ζητήσουν τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου θα πρέπει, σε ειδική πλατφόρμα η οποία αναμένεται να ανοίξει από την ΑΑΔΕ έως τις 15 Μαΐου, να αποκαλύψουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις δαπάνες διαβίωσής τους συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο με στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, καρτών, κρυπτονομισμάτων, ακινήτων, αυτοκινήτων και δαπανών διαβίωσης από δίδακτρα και ασφάλιστρα έως ταξίδια και δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, σταθερή και κινητή τηλεφωνία.

Η απόφαση με το νέο Ε1 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη να ανοίξει μέσα στις επόμενες ώρες την πλατφόρμα για την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με την προθεσμία να εκτείνεται φέτος έως τις 31 Ιουλίου όπως έχει ανακοινώσει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Οι αλλαγές

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κωδικοί – κλειδιά της φετινής δήλωσης είναι οι εξής:

  • Κωδικοί 405-406. Είναι προσυμπληρωμένοι από την ΑΑΔΕ με το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος. Στην ανάπτυξη του σχετικού εσωτερικού υποπίνακα εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της Φορολογικής Διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.
  • Κωδικοί 407-408. Μεταφέρονται από το Ε3 τα καθαρά τεκμαρτά εισοδήματα από οικοδομικές επιχειρήσεις.
  • Κωδικοί 443-444. Οι κωδικοί αυτοί αφορούν όσους αμφισβητούν το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος. Όσοι συμπληρώσουν τους κωδικούς θα βρεθούν αντιμέτωποι με φορολογικό έλεγχο, αφού προηγουμένως και εντός 60 ημέρων από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο στην πλατφόρμα που θα ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ στο πρώτο δεκαπενθήμερο με στοιχεία για την περιουσιακή τους εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης.
  • Κωδικοί 045-046. Στον πίνακα 2 θα συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους που εμπίπτουν στις διατάξεις και εξαιρούνται από το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος.
  • Κωδικοί 047-048. Στον πίνακα 2 ο συγκεκριμένος κωδικός αφορά τους φορολογούμενους που δικαιούνται μείωση του ελάχιστου ποσού.
  • Κωδικοί 445-446. Ο κωδικός θα είναι προσυμπληρωμένος από την ΑΑΔΕ με το απαλλασσόμενο από τον φόρο, εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στην περίπτωση προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος.

Φέτος έχει ήδη ανακοινωθεί και αναμένεται και σχετική διάταξη ή απόφαση πως η προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου 2024. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης. Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 3%.