Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, για 8,5 εκατ. φορολογουμένους. Σημαντικές αλλαγές με προ συμπληρωμένους νέους κωδικούς θα περιλαμβάνει το έντυπο Ε3 που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα λάβουν προσυμπληρωμένες και έτοιμες προς υποβολή τις δηλώσεις τους.

Μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, το 2024 αποτελεί ίσως τη χρονιά όπου η φορολογική δήλωση έχει προσυμπληρωμένα τα περισσότερα στοιχεία είτε αφορούν το έντυπο Ε1 είτε το Ε3. Έτσι, με τη νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, η φορολογική δήλωση θα προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα οριστικοποιείται επίσης αυτόματα. Σημειώνεται πως το Taxisnet θα ανοίξει αρχικά για τα φυσικά πρόσωπα και στη συνέχεια με τα νομικά πρόσωπα.

Ποιοι θα δουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις

Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων ουσιαστικά καταργείται για περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες και συγκεκριμένα αφορά τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη και είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε, τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας.

Το νέο καθεστώς τεκμαρτού εισοδήματος

Για πρώτη φορά σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους τίθεται σε εφαρμογή το νέο καθεστώς ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Θα χρειαστεί να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις από την αρχή συμπληρώνοντας και έντυπα Ε2, Ε3, κ.α. με τους αντίστοιχους κωδικούς.

Ειδικά στο έντυπο Ε3 έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί για τον υπολογισμό του εισοδήματος που αποκτήθηκε το 2023 όπως η ημερομηνία έναρξης εργασιών όπου προκύπτουν τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης, το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων της (στην περίπτωση που απασχολεί προσωπικό), το ύψος του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης όπως προκύπτει από τα στοιχεία των βιβλίων της που αναγράφονται κάθε χρόνο στα έντυπα της εφορίας. Επίσης οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν αν απαλλάσσονται από το νέο σύστημα φορολόγησης (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις), εάν δικαιούνται μείωση του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα, αν εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης ή αν επιθυμούν να πραγματοποιηθεί έλεγχος από την ΑΑΔΕ προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδα τους είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.

Η πληρωμή του φόρου

Όσον αφορά την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, η καταβολή πραγματοποιείται σε 8 μηνιαίες δόσεις από τέλος Ιουλίου έως και τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα παραταθεί εντός του Ιουλίου, το πιο πιθανό είναι να δοθεί η δυνατότητα καταβολής δύο δόσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπεται η παροχή έκπτωσης 3% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου.