Μια τεράστια αράχνη με δόντια ικανά να τρυπήσουν μέχρι και σκληρά, ανθρώπινα νύχια βρέθηκε στην Αυστραλία, όπως αναφέρει το CNN. Με το παρατσούκλι «Megaspider», το αραχνοειδές έχει μήκος οκτώ εκατοστά από το άκρο του ενός ποδιού μέχρι το άλλο, με δόντια μήκους δυο εκατοστών, όπως ανέφερε το Αυστραλιανό Πάρκο Ερπετών.

Η αράχνη βρέθηκε μέσα σε ένα δοχείο, χωρίς λεπτομέρειες από το πού προέρχεται. Με σώμα μεγέθους πέντε εκατοστών, πρόκειται για την μεγαλύτερη αράχνη-χοάνης [funnel web spider] που έχει δει ποτέ το πάρκο, πρόσθεσε το δελτίο τύπου.

«Είναι ασυνήθιστα μεγάλη και αν καταφέρουμε να πείσουμε το κοινό να παραδώσει περισσότερες αράχνες σαν αυτήν, θα σωθούν περισσότερες ζωές», δήλωσε ο Μάικλ Τέιτ, υπεύθυνος εκπαίδευσης του πάρκου, που υπογράμμισε την τεράστια ποσότητα δηλητηρίου που μπορούν να παράγουν αυτά τα αραχνοειδή. «Είμαστε διατεθειμένοι να μάθουμε με κάθε τρόπο από πού προήλθε [η εν λόγω αράχνη] με την ελπίδα να βρούμε περισσότερες αράχνες σαν αυτήν», πρόσθεσε.

Τα χαρακτηριστικά της Megaspider

Σύμφωνα με το Αυστραλιανό Μουσείο, το μέσο μήκος του σώματος μιας αράχνης είναι από ένα έως πέντε εκατοστά, κάνοντας την mega αράχνη να βρίσκεται στην πλευρά των μεγάλων, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν είναι ο μεγαλύτερος τύπος αράχνης στην Αυστραλία.

Λόγου χάρη, το σώμα του είδους Selenocosmia crassipes μπορεί να φτάσει τα έξι εκατοστά σε μήκος, με άνοιγμα ποδιών στα 16 εκατοστά. Η αράχνη-χοάνη ή Atrax robustus μπορεί να είναι μικρότερη, αλλά είναι ένα από «τα πιο διαβόητα μέλη» αραχνών της χώρας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Αυστραλιανού Μουσείου. Αν και δεν είναι και οι 40 επικίνδυνες, «αρκετές είναι γνωστές για το εξαιρετικά τοξικό και ταχείας δράσης δηλητήριό τους», με το αρσενικό της αράχνης «χοάνης» του Σίδνεϊ να συνδέεται και με τους 13 καταγεγραμμένους ανθρώπινους θανάτους.

Γενικά πάντως, οι αράχνες παγκοσμίως ποικίλουν στο μήκος του σώματος και οι περισσότερες είναι από 0,5 έως περίπου 90 χιλιοστά (0,02-3,5 ίντσες). Οι μεγαλύτερες αράχνες, οι τριχωτές μυγαλόμορφες, βρίσκονται σε θερμά κλίματα και είναι πιο άφθονα στην Αμερική. Το μεγαλύτερο είδος όλων, η Theraphosa leblondi, βρίσκεται στη Γουιάνα. Οι μικρότερες αράχνες ανήκουν σε αρκετές οικογένειες που βρέθηκαν στις τροπικές περιοχές, και οι πληροφορίες για αυτές έγιναν γνωστές μόνο στη δεκαετία του 1980.

Οι αράχνες απαντούν σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική (αν και έχουν αναφερθεί τμήματα αράχνης) και σε υψόμετρο έως 5.000 μέτρα (16.400 πόδια) στις σειρές των Ιμαλαΐων. Στην τροπική επικράτεια υπάρχουν περισσότερα είδη από ό, τι σε εύκρατες περιοχές.

Αν και οι περισσότερες αράχνες είναι χερσαίες, ένα ευρασιατικό είδος είναι υδρόβιο και ζει σε αργά μεταβαλλόμενο γλυκό νερό. Μερικά είδη ζουν κατά μήκος των ακτών ή στην επιφάνεια του γλυκού νερού ή του θαλασσινού νερού.

Οι μικρές αράχνες και οι νεαροί πολλών μεγαλύτερων ειδών εκκρίνουν μακριές μεταξωτές κλωστές, οι οποίες, μέσω του ανέμου μπορούν να τις μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτή η πρακτική ονομάζεται αεροστατισμός, συμβαίνει σε πολλές οικογένειες αραχνών και διευκολύνει την εξάπλωσή τους. Οι αεροστατικές αράχνες, όπως ονομάζονται, μετακινούνται στον αέρα σε ύψη που κυμαίνονται από τρία μέτρα έως τουλάχιστον 800 μέτρα.