Η μέρα της 25ης Μαρτίου, γαστρονομικά τουλάχιστον, είναι αφιερωμένη στον μπακαλιάρο. Τηγανητός με σκορδαλιά, στην πιο παραδοσιακή εκδοχή του, αποτελεί το «εθνικό πιάτο» της ημέρας.

Ανακαλύψτε, λοιπόν, πέντε νόστιμες διευθύνσεις στην πόλη που τιμούν την παράδοση και τον σερβίρουν στην αυθεντική μορφή του για να μην μπλέκετε με τα… τηγάνια στο σπίτι!

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Από τις πιο θρυλικές ταβέρνες όχι μόνο στον πεζόδρομο της Κυδαθηναίων (νο 41) στην Πλάκα, όπου εντοπίζεται, αλλά και όλης της Αθήνας. Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου λειτουργούν από το 1865 και σερβίρουν αδιάλειπτα στο πέρασμα του χρόνου τον περίφημο τηγανητό τους μπακαλιάρο. Λιγοστά σκαλάκια σας οδηγούν σε αυτήν την υπόγεια πλακιώτικη ταβέρνα όπου η αυθεντική ατμόσφαιρα της κλασικής μπακαλοταβέρνας κυριαρχεί στο χώρο.

Καπηλειό Ο Ζάχος

Το γεγονός ότι (αν δεν έχετε κάνει κράτηση) μπορεί και να μην βρείτε τραπέζι, αποδεικνύει την απήχηση που έχει στο κοινό. Στο Καπηλειό του Ζάχου στον Πειραιά (Κομοτηνής 37) η ελληνική κουζίνα και οι γενναίες μερίδες έχουν την τιμητική τους.

Ζεστός χώρος με τα χαρακτηριστικά κρασοβάλερα που εντείνουν την παραδοσιακή ατμόσφαιρα, πιάτα με φρέσκο ψάρι ή ζουμερά κρεατικά, βραστές σαλάτες και σπιτικό τσίπουρο στα όσα το έχουν καθιερώσει στο αγαπημένο στέκι της παρέας. Καλό τηγάνι και σωστό ψήσιμο στα συν.

Παλιά Φάβα

Οικογενειακό ταβερνάκι κρυμμένο στα στενάκια μεταξύ Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης, με την κυρία Ντίνα στην κουζίνα της Παλιάς Φάβας (Αχαίων 38, Π. Φάληρο) να μαγειρεύει νόστιμες λιχουδιές, όπως εκείνες που θα έφτιαχνε και στο σπίτι της.

Με πραγματική αγάπη και περισσό μεράκι γι αυτό που κάνει, η κυρία Ντίνα γεμίζει τις κατσαρόλες της καθημερινά με διαφορετικά μαγειρευτά, βασισμένα πάντα στις φρέσκες πρώτες ύλες. Ένεκα της ημέρας, στο μενού προστίθεται και παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά.

Τα Μπακαλιαράκια της Άνοιξης

Παραδοσιακός και φιλόξενος χώρος στην πλατεία της Άνοιξης, με μια πολύ όμορφη αυλή για τους καλοκαιρινούς μήνες. Εννοείται ότι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι ο μπακαλιάρος: ψητός, τηγανητός και πλακί. Άλλα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι η σαρδέλα φιλέτο στη σχάρα, η γαρίδα κριθαρότο, το χταπόδι λαδοριγανάτο, οι μπακαλιαροκεφτέδες, η πεσκανδρίτσα, η φάβα Σαντορίνης και το σαγανάκι Μυτιλήνης. Επίσης σερβίρει και πολλούς άλλους νόστιμους μεζέδες.

Αντωνία

Μια τίμια ψαροταβέρνα με γενναίες και πολύ γευστικές μερίδες από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για τους λάτρεις της ψαροφαγίας. Η μαγειρική τέχνη της κυρίας Αντωνίας συγκεντρώνει αμέτρητο κόσμο από διάφορα σημεία της Αττικής στο φιλικό περιβάλλον της ταβέρνας σε ένα  τζιτζιφιώτικο στενό (Ισμήνης 36), όπου οι ψητές γαρίδες, οι σαρδέλες στα κάρβουνα και τα αχνιστά μύδια συγκαταλέγονται στα κορυφαία πιάτα.

Την 25η Μαρτίου ανάρπαστος γίνεται και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά. Η χαμογελαστή εξυπηρέτηση και η οικογενειακή ατμόσφαιρα στα συν.