Η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Πιάσε με αν Μπορείς» του 2002, με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο ντι Κάπριο και Τομ Χανκς είναι εμπνευσμένη από έναν 15χρονο απατεώνα, ο οποίος μέχρι τα 21 του κατάφερε να βγάλει πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός έφηβου απατεώνα, του Frank Abagnale Jr. (Λεονάρντο Ντι Κάπριο), ο οποίος τρέχει για να ξεφύγει από μια χαοτική ζωή στο σπίτι. Στο ταξίδι του, αυτό το παιδί καταφέρνει να υποδυθεί έναν πιλότο, έναν γιατρό και έναν δικηγόρο, να αρραβωνιαστεί και να κερδίσει εκατομμύρια δολάρια σε επιταγές πριν γίνει 21 ετών. Καταδιώκεται από τον πράκτορα του FBI Carl Hanratty (Τομ Χανκς), ο οποίος είναι αποφασισμένος να πιάσει τον Abagnale πριν προλάβει να κάνει πιο σοβαρή ζημιά. Η ταινία πήγε αρκετά καλά στο box office, αναφέρει το grunge.com, συγκεντρώνοντας 352 εκατομμύρια δολάρια, ενώ βαθμολογήθηκε υψηλά τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό.

Τομ Χανκς

Ο 15χρονος απατεώνας που ενέπνευσε τον Σπίλμπεργκ

Η ταινία που σκηνοθέτησε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν ήταν κάποια ιδέα που μαγείρεψε για μια εξαιρετική κινηματογραφική πλοκή. Αυτή η ιστορία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο, ένα απομνημόνευμα που έγραψε ο ίδιος ο Frank Abagnale Jr. Ναι, είναι πραγματικό πρόσωπο και ήταν ένας πραγματικός απατεώνας που πιάστηκε, τελικά, από το FBI.

Ο Frank Abagnale Jr., λοιπόν, είναι ένα πραγματικό πρόσωπο, το οποίο ξεκίνησε την εγκληματική του καριέρα σε ηλικία 15 ετών, εξαργυρώνοντας πλαστές επιταγές και υποδυόμενος διάφορες ιδιότητες. Ο Abagnale κατάφερε να ξεφεύγει από το FBI για χρόνια, ενώ «μαγείρευε» τις διάφορες παρανομίες του. Σύμφωνα με το Business Insider, υποδύθηκε έναν γιατρό και έναν δικηγόρο, φτάνοντας ακόμη και στο να περάσει τις εξετάσεις δικηγορίας στη Λουιζιάνα.

Frank Abagnale Jr. και Λεονάρντο ντι Κάπριο

Αναμφισβήτητα το πιο φανταστικό του επίτευγμα ήταν να υποδυθεί τον πιλότο της Pan Am με το να φορέσει μια στολή, πλαστογραφώντας την ταυτότητα του πιλότου και την άδεια FAA. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τη νέα του ιδιότητα, αυτή του πιλότου, για να διασχίσει τη χώρα και να πλαστογραφήσει τις επιταγές του, διαπράττοντας μια τεράστια απάτη που του απέφερε πολλά κέρδη.

Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές της ταινίας με την πραγματικότητα

Πολλές από τις σκηνές της ταινίας, ωστόσο, φαίνονται αδύνατο να τις βγάλει εις πέρας κάποιος, πόσο μάλλον ένας έφηβος. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι υπάρχουν σίγουρα μερικά πράγματα στην ταινία που δεν είναι ακριβώς αληθινά.

Για παράδειγμα, ο πράκτορας του FBI -τον υποδύθηκε ο Τομ Χανκς– που έπιασε τον Abagnale δεν ονομαζόταν Hanratty. Αντιθέτως, ο χαρακτήρας του βασίστηκε στον Ειδικό Πράκτορα Joseph Shea, ο οποίος βοήθησε να συλληφθεί ο Abagnale. Επίσης, ο χαρακτήρας της Μπρέντα στην ταινία, που γίνεται η αρραβωνιαστικιά του Abagnale, δεν υπήρχε στην πραγματικότητα. Ο ίδιος ο Abagnale παραδέχεται ότι βγήκε με μια κοπέλα ενώ βρισκόταν σε φυγή, αλλά δεν αρραβωνιάστηκε ποτέ.