Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Γαλλία μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού στη Ναντέρ.

Σχεδόν 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες είναι ξανά επί ποδός στη Γαλλία απόψε, νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή, για να αντιμετωπίσουν τις ταραχές στη χώρα όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Η κηδεία του νεαρού έγινε σε κλίμα οδύνης, ενώ την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία.

Γάλλος Υπουργός Δικαιοσύνης: Κρατήστε σπίτι τα παιδιά σας, αλλιώς θα τιμωρηθείτε με φυλάκιση

Οι νέοι όμως δεν λένε να ησυχάσουν. Σύμφωνα με τις Αρχές, νεαροί ηλικίας, στην πλειοψηφία τους, κάτω των 18 ετών, είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία τις προηγούμενες ημέρες στα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει σε πόλεις της Γαλλίας.

Όπως αναφέρουν οι Αρχές, οι νέοι οργανώνονται για τις διαδηλώσεις τους μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στα social media.

Έτσι, λοιπόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντουπόν Μορέτι, θέλοντας να τους τρομάξει, φρόντισε να τους υπενθυμίσει την τιμωρία με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι γονείς τους.

«Οι δικαστικές Αρχές μπορούν, κατόπιν αιτήματος, να ζητήσουν από τους φορείς εκμετάλλευσης να παραδώσουν τις διευθύνσεις IP, γεγονός που προφανώς μας επιτρέπει να εντοπίσουμε αυτούς που τις χρησιμοποιούν για να πούμε πότε, πού και πώς θα παραβιάσουμε το νόμο» προειδοποίησε ο υπουργός.

Στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία, και στη Λιόν, στην κεντροανατολική, οι μεγαλύτερες πόλεις που επλήγησαν το βράδυ της Παρασκευής, οι δυνάμεις της τάξης θα ενισχυθούν “σημαντικά”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Το Παρίσι

Στο Παρίσι τα λεωφορεία και τα τραμ έχουν σταματήσει τα δρομολόγια και έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας). Ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος πρόωρος τερματισμός των συγκοινωνιών θα συνεχιστεί και για τις επόμενες ημέρες, μέχρι νεοτέρας. Το μετρό θα λειτουργεί ως μισή ώρα μετά από τα μεσάνυχτα.

Στο Σεντ Ετιέν επιβλήθηκε σήμερα απαγόρευση της κυκλοφορίας των ανηλίκων από τις 19.00 τοπική ώρα. Οι ανήλικοι θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνον με τη συνοδεία ενηλίκων. Ο Δήμαρχος στην Λιόν ζήτησε ενισχύσεις για τις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης του και η ειδική μονάδα CRS8 (μονάδα καταστολής) εστάλη στην πόλη.

Η Μασσαλία

Στην Μασσαλία οι αρχές απαγόρευσαν όλες τις διαδηλώσεις από το απόγευμα του Σαββάτου, από την ώρα δηλαδή που ολοκληρώθηκε η κηδεία του Ναέλ. Η δημόσια συγκοινωνία στην Μασσαλία έχει σταματήσει και αυτή την ώρα στην πόλη έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις.  Σε μια σπάνια πολιτική εκδήλωση η νεολαία «Νικητές του Νότου 1987», κάλεσε τους νέους στην Μασσαλία να δείξουν «σοφία και αυτοσυγκράτηση» για να διατηρηθεί ο κοσμοπολίτικος πλουραλισμός της πόλης που έχει ενωτικό χαρακτήρα. «Ακούμε την οργή σας, αλλά σας εκλιπαρούμε να την ελέγξετε και να τη διοχετεύσετε”, συνέχισαν, φοβούμενοι ότι αυτές οι ταραχές, που οδήγησαν στη σύλληψη 95 ατόμων το βράδυ της Παρασκευής, θα δώσουν “τροφή στο μύλο όλων των όρνεων των άκρων”», ανέφερε η ανακοίνωση της οργάνωσης έπειτα από τα επεισόδια που έγιναν στην πόλη την Παρασκευή.

Όλες οι διαδηλώσεις απαγορεύονται και πάλι στη Μασσαλία από το απόγευμα του Σαββάτου, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν στις 6 το απόγευμα και οι αστυνομικές ενισχύσεις έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν περαιτέρω βίαια επεισόδια έπειτα από τις χθεσινές συγκρούσεις και λεηλασίες.  Στο Στρασβούργο οι αρχές κάλεσαν τους καταστηματάρχες να κλείσουν νωρίς σήμερα τα μαγαζιά, παρά το ότι είναι σε εξέλιξη ο θεσμός των εκπτώσεων, ακριβώς για να μην επαναληφθούν φαινόμενα λεηλασιών.