Η «μεγάλη νίκη των ΗΠΑ», όπως τη χαρακτήρισε ο Αμερικανός εκπρόσωπος εμπορίου, Ρον Κέρκ, προκάλεσε απογοήτευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) να ανακληθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις στην Airbus.

Η Ε.Ε. και ορισμένα κράτη-μέλη αυτής έδιναν παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις στη συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών και πρέπει να τις ανακαλέσουν, απεφάνθη σήμερα ο ΠΟΕ. Η απόφαση αυτή αναμενόταν από το 2004, οπότε και είχε κατατεθεί η αμερικανική μήνυση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΠΟΕ κάποιες από τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις αποτελούν «εξαγωγικές επιχορηγήσεις, οι οποίες απαγορεύονται και πρέπει να ανακληθούν μέσα σε 90 ημέρες.

Από την πλευρά της η Airbus σχολίασε ότι: «Το 70% των αμερικανικών μηνύσεων απερρίφθησαν και πολλές κατηγορίες αποδείχθηκαν ανακριβείς».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της δήλωσε απογοητευμένη από κάποια από τα συμπεράσματα της ειδικής επιτροπής του ΠΟΕ ενώ δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, υπεύθυνος για θέματα Εμπορίου, Κάρελ ντε Γκουχτ, επεσήμανε, ότι η Ε.Ε. πρέπει να περιμένει και την απόφαση του ΠΟΕ σχετικά με τη μήνυση, που έχει καταθέσει η ΕΕ κατά των κρατικών επιχορηγήσεων, που λαμβάνει η Boeing από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη για την αντιδικία.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον δήλωσε, ότι η απόφαση του ΠΟΕ είναι μία μεγάλη νίκη για τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο Αμερικανός εκπρόσωπος εμπορίου. Τη συγκεκριμένη απόφαση χαιρέτισε και η Boeing, η οποία ζήτησε από την Airbus να επιστρέψει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει λάβει.