Με τη wedding season 2024 να είναι προ των πυλών, φαίνεται πως οι γάμοι δεν έχουν τους ίδιους στιλιστικούς κανόνες που είχαν πριν από κάποια χρόνια. Τώρα πλέον οι νύφες μπορεί να φορούν πιο απλά νυφικά ή και κουστούμια, ενώ κάποιοι γαμπροί απαρνιούνται τα κλασικά μαύρα κοστούμια και φορούν παστέλ παντελόνια και λευκό πουκάμισο, καμιά φορά χωρίς καν σακάκι.

Οι στιλιστικές αλλαγές έχουν αλλάξει και για τους καλεσμένους, ωστόσο ακόμα υπάρχουν απαράβατοι κανόνες. Πριν λοιπόν αφορίσουμε τα πάντα στον βωμό της «χύμα» κουλτούρας, πρέπει να σκεφτούμε ότι οι ενδυματολογικές επιλογές μας στους γάμους τιμούν πρώτα από όλα το ζευγάρι που μας κάλεσε.

Ορισμένοι από τους κανόνες είναι αρκετά απλοί και εύκολοι να τους ακολουθήσετε, όπως ποια χρώματα πρέπει να αποφεύγετε (ναι, είναι το χρώμα που σκέφτεστε), ενώ άλλοι απαιτούν λίγο περισσότερο σχεδιασμό, όπως το να αποκωδικοποιήσετε το dress code «επίσημη ενδυμασία για την παραλία». Για να βεβαιωθείτε ότι θα τα καταφέρετε, η Elaine Swann, ειδική σε θέματα lifestyle και εθιμοτυπίας, δίνει τις συμβουλές της για το τι φοράμε και τι δεν φοράμε σε έναν γάμο.

Κανόνας #1: Μην φορέσετε λευκό

…ή υπόλευκο, ή πολύ, πολύ ανοιχτό μπλε. Η Swann λέει ότι τα ανοιχτόχρωμα χρώματα τείνουν να φαίνονται στις φωτογραφίες ως λευκά. Παρεμπιπτόντως, το να γνωρίζετε πώς θα φαίνεστε στις φωτογραφίες είναι μία γενική συμβουλή για οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση. Η αποφυγή του λευκού θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, εκτός αν η νύφη έχει ζητήσει συγκεκριμένα από τους καλεσμένους να το φορέσουν.

Θέλετε να φορέσετε κάτι κοντά στο λευκό; Δοκιμάστε το μπεζ!

Nash by Na Agatha gold dress €115 (με έκπτωση)

Κανόνας #2: Μην ντυθείτε εκτός εποχής

Εάν πρόκειται για χειμερινό γάμο, προτιμήστε ένα φόρεμα με διαφάνειες ή ίσως ακόμη και ένα βελούδινο ύφασμα. Αν είναι άνοιξη, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσετε τα φλοράλ και κάθε διασκεδαστικό σχέδιο που μπορείτε να σκεφτείτε. Για το καλοκαίρι και για να αποφύγετε τους λεκέδες από τον ιδρώτα, σκεφτείτε τα ελαφριά υφάσματα! Το σιφόν, το βαμβάκι και το λινό θα είναι οι καλύτεροι φίλοι σας. Και για το φθινόπωρο, κάποια από τα χρώματα που μπορείτε να σκεφτείτε είναι το χάλκινο, το χρυσό, το πράσινο, το καφέ και η τερακότα.

Nash by Na Nora red wine dress €133 (με έκπτωση)

Κανόνας #3: Μην φορέσετε κάτι *πολύ* χαλαρό

Οι φόρμες, τα σορτσάκια, τα τζιν και τα μπλουζάκια είναι απαγορευτικά, ακόμα κι αν ο γάμος είναι τελείως απλός. «Αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στο να είστε κακοντυμένοι ή υπερβολικά ντυμένοι, είναι πάντα καλύτερο να είστε υπερβολικά ντυμένοι», εξηγεί η Swann. Αλλά επιμένει επίσης ότι αν μπερδεύεστε σχετικά με τον ενδυματολογικό κώδικα και δεν έχετε ιδέα τι να φορέσετε, πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε βοήθεια. «Ενθαρρύνω τις γυναίκες να αγκαλιάσουν αυτή την αμήχανη στιγμή και να ζητήσουν βοήθεια από κάποια άλλη καλεσμένη».

Αν ψάχνετε για κάτι που να κλίνει προς το πιο καθημερινό, αλλά να είναι ακόμα κατάλληλο για έναν γάμο, προτιμήστε κάποιο co-ord set ή κοστούμι.

Δείτε κάποιες επιλογές εδώ: 7 co-ord sets για εντυπωσιακές εμφανίσεις σε 5 λεπτά

Κανόνας #4: Αναβαθμίστε το παντελόνι σας

Θέλετε να φορέσετε παντελόνι; Κανένα πρόβλημα! Τα παντελόνια είναι μια πολύ καλή επιλογή. Απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά καλό για τον γάμο. Ξεκινήστε με ένα κομψό παντελόνι και μια αντίστοιχη μπλούζα, ή διευκολύνετε τον εαυτό σας βάζοντας και ένα ασορτί σακάκι. Μπορείτε να ταιριάξετε το χρώμα του παντελονιού σας με το τοπ σας για να δημιουργήσετε μία εντυπωσιακή μονοχρωμία.

Karavan Hermina Shirt (Fuchsia) €111 (με έκπτωση)
Karavan Idris Trousers (Fuchsia) €90 (με έκπτωση)

Κανόνας #5: Προσέξτε το ντεκολτέ σας

Η Swann λέει ότι πάνω απ’ όλα είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι γάμοι είναι μια επίσημη περίσταση. Αν και μας αρέσουν τα εντυπωσιακά ντεκολτέ, οι γάμοι είναι λίγο πιο family-friendly! «Δεν θα είναι μόνο ζευγάρια εκεί, αλλά μπορεί να υπάρχουν και μέλη της ευρύτερης οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των παππούδων και των γιαγιάδων», λέει η Swann. «Σίγουρα δεν χρειάζεται να φορέσετε κάτι που είναι παλιομοδίτικο -μπορείτε να παραμείνετε στη μόδα- αλλά να θυμάστε ότι πρόκειται για μια θρησκευτική περίσταση, οπότε μπορεί να αναμένεται κάποια σεμνότητα».

Δεν λέμε να μην βάλετε βαθύ V, απλώς θα ήταν καλό να μην το παρακάνετε.

Mallory The Label Milan Green Dress €118,30 (με έκπτωση)

Κανόνας #6:  Μην τραβάτε τα φώτα

Ακόμα και αν ο γάμος έχει full glam dress code, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, είναι να ξεπεράσετε το ζευγάρι που παντρεύεται! Τα σχέδια και τα διασκεδαστικά χρώματα σίγουρα επιτρέπονται, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν τραβάτε τα φώτα της δημοσιότητας. «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να φορέσετε ένα κοκτέιλ φόρεμα που είναι χαριτωμένο για το κλαμπ και στο να φορέσετε ένα κοκτέιλ φόρεμα στον γάμο», εξηγεί η Swann. «Το ντύσιμό σας δεν πρέπει να τραβάει υπερβολικά την προσοχή από το ζευγάρι».

Ένα midi φόρεμα ή μια λαμπερή ολόσωμη φόρμα είναι εξαιρετικές επιλογές.

Lynne Μίντι πλισέ φόρεμα €54,50

Κανόνας #7: Μην παραβιάζετε το dress code

Όπως είπαμε, συνήθως είναι προτιμότερο να ντύνεστε υπερβολικά από το να ντύνεστε απλά. Αλλά πρέπει να προσαρμόζεστε ανάλογα με τις περιστάσεις. Μην φορέσετε maxi φόρεμα με βαρύ ύφασμα σε έναν γάμο στην παραλία. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να είστε λίγο πιο χαμηλών τόνων.

Η Swann λέει επίσης ότι η τοποθεσία σχετίζεται άμεσα με το τι πρέπει να φορέσετε. Ο άλλος παράγοντας που θα καθορίσει το ντύσιμό σας είναι η ώρα της ημέρας που θα πραγματοποιηθεί η τελετή. «Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, θα διαπιστώσετε ότι η ενδυμασία θα είναι λιγότερο επίσημη, πράγμα που σημαίνει πιο φωτεινά χρώματα και αέρινα υφάσματα. Αργότερα το βράδυ, θα επιλέξετε πιο επίσημο ντύσιμο, με μαύρες και χρυσές αποχρώσεις, χάντρες και λάμψεις».

Αν έχετε έναν γάμο που θα παρευρεθείτε αυτή την άνοιξη, ορίστε μια εντυπωσιακή επιλογή!

BSB Εμπριμέ μίντι φόρεμα €64,50 (με έκπτωση)

Κανόνας #8:  Να είστε προσεκτική στην επιλογή παπουτσιών

Η άνεση είναι σημαντική, ειδικά αν σκοπεύετε να ανεβείτε στην πίστα. Αλλά να φοράτε σαγιονάρες στην τελετή; Μάλλον δεν είναι η κατάλληλη κίνηση. Αν ξέρετε ότι πρόκειται να πονέσουν τα πόδια σας κατά τη διάρκεια του γλεντιού, η Swann προτείνει να έχετε μαζί σας ένα εναλλακτικό ζευγάρι φλατ παπουτσιών, το οποίο μπορείτε να βάλετε και να βγάλετε εύκολα.

Sante Flat Sandals €39 (με έκπτωση)

Πηγή: Cosmopolitan