Ο όρος «επένδυση» χρησιμοποιείται συχνά στον κόσμο της μόδας. Σίγουρα ένα κλασικό καμηλό παλτό ή ένα καλοφτιαγμένο ζευγάρι παπούτσια θα αντέξει πολλά χρόνια, αλλά μιλάμε για επένδυση μόνο στα πλαίσια του πόσο πολύ θα τα φορέσετε. Είναι μάλλον απίθανο να έχετε οποιοδήποτε κέρδος αν αποφασίσετε να τα μεταπωλήσετε.

Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που μπορείτε να βάλετε τις λέξεις «τσάντα» και «επένδυση» στην ίδια πρόταση. Σε αντίθεση με τα ρούχα ή τα παπούτσια, κάποιες τσάντες επώνυμων σχεδιαστών όχι μόνο θα διατηρήσουν, αλλά ενδέχεται και να αυξήσουν την τιμή τους όσο κάθονται υπομονετικά στην ντουλάπα σας. Οι λόγοι πολλοί: κάποια σχέδια δεν παλιώνουν ποτέ, ενώ άλλα απαιτούν τόσο πολύ χρόνο για να κατασκευαστούν που δημιουργούνται τεράστιες λίστες αναμονής και οι καταναλωτές στρέφονται σε second-hand καταστήματα για να μπορέσουν να τις αγοράσουν.

Φυσικά, η αγορά μιας επώνυμης τσάντας είναι μεγάλη υπόθεση αφού το ποσό που θα χρειαστεί να δώσετε, ανέρχεται συχνά σε χιλιάδες ευρώ. Όμως αν την προσέχετε και τη διατηρήσετε σε καλή κατάσταση, τότε μπορείτε αργότερα να την πουλήσετε και να πάρετε τα ίδια, αν όχι περισσότερα χρήματα.

Ποιες μάρκες, λοιπόν, έχουν τη μεγαλύτερη αξία μεταπώλησης και αποτελούν καλές επενδύσεις; Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πιστοποίησης και ειδικό σε τσάντες σχεδιαστών, Nicola Ghin, «αυτή τη στιγμή οι μάρκες με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την αξία μεταπώλησης στην αγορά μεταχειρισμένων είναι οι Hermès, Chanel, Dior και Louis Vuitton. Μάρκες όπως η Prada, η Gucci και η Fendi είναι εξαιρετικά μοντέρνες επιλογές, αλλά ορισμένα στυλ δεν είναι τόσο αποδοτικά όσον αφορά την αξία μεταπώλησής τους – πρέπει να επιλέγετε με σύνεση. Οι τάσεις στις τσάντες και οι iconic τσάντες είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι τσάντες Fendi Baguette και Gucci Bamboo μπορεί να είναι μερικά από τα πιο hot κομμάτια για αγορά αυτή τη στιγμή, αλλά μακροπρόθεσμα οι Birkins και οι Classic Flaps της Chanel θα είναι πάντα πρώτες στη λίστα των πιο επιθυμητών αλλά και στις καλύτερες τσάντες για επένδυση στην αγορά μεταχειρισμένων».

Δείτε παρακάτω ποιες τσάντες αποτελούν τις καλύτερες επενδύσεις αυτή τη στιγμή.

1. Louis Vuitton

«Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο και εμβληματικό μονόγραμμα όλων των εποχών, η Louis Vuitton είναι συνώνυμο των τσαντών υψηλής ποιότητας», λέει ο Ghin. «Δεν έχει κάθε σχέδιο την ίδια αξία. Οι καλύτερες αγορές είναι τα σχέδια Métis, Pochette και οι Speedy. Αυτές έχουν σταθερή ζήτηση».

Louis Vuitton Pochette Métis €2.150

2. Dior

«Η Dior ζει μια νέα χρυσή εποχή. Η Lady Dior και η Saddle είναι από τις πιο περιζήτητες τσάντες στην αγορά μεταχειρισμένων, λόγω της πρακτικότητας και του αριστοκρατικού σχεδιασμού τους», υποστηρίζει ο Ghin.

Dior Medium Lady D-Lite Bag €4.600

3. Chanel

«Η Chanel άρχισε πρόσφατα να μειώνει τη διαθεσιμότητα των εμβληματικών σχεδίων της για να δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση», αποκαλύπτει ο Ghin. «Ενώ βρίσκαμε εύκολα τα σχέδια Classic Flaps και τα 2.55 Flaps πριν από μερικούς μήνες, τώρα όχι μόνο είναι ακριβότερα, αλλά είναι και πιο δύσκολο να αγοραστούν στις μπουτίκ. Οι πελάτες μπορούν πλέον να αγοράζουν μόνο μια Classic Black Flap ανά έτος και αυτό έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτησή τους στις second-hand επιχειρήσεις».

Chanel Classic Handbag €9.700

4. Gucci

Η αναβίωση του σχεδίου Jackie της Gucci φαίνεται ότι τράβηξε την προσοχή των ειδικών. «Η γοητεία της Jackie ως τσάντα είναι πιο ισχυρή από ποτέ και φοριέται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Επιπλέον, έχω ακούσει ότι οι vintage εκδοχές είναι πιο ευρύχωρες, κάτι που τις καθιστά καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με τη νεότερη εκδοχή, την οποία αγαπώ αλλά πραγματικά δεν έχει πολύ χώρο», λέει η σύμβουλος αγορών Andrea Cheong.

Gucci Jackie 1961 Small Shoulder Bag €2.200

5. Prada

Οι τσάντες Nylon της Prada είναι άλλο ένα καυτό θέμα στο διαδίκτυο. «Αξίζει τον κόπο να πληρώσει κανείς τόσα λεφτά για κάτι τέτοιο;» αναρωτιούνται πολλοί. Ωστόσο, πρόκειται για μια τσάντα που μπορεί να συνδυαστεί με άπειρους τρόπους και γι’ αυτό η ζήτησή της αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Επίσης, λόγω της τιμής της, πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή αν είναι η πρώτη designer bag που αγοράζετε.

Prada Re-Edition 2005 Re-Nylon and Saffiano mini bag €950

6. Hermès

«Απόλυτα κομψές, εμβληματικές και απίστευτα πολύτιμες, όλες οι τσάντες Hermès κατασκευάζονται με τα καλύτερα υλικά και έχουν την καλύτερη ποιότητα», επιβεβαιώνει ο Ghin. «Γνωρίζατε ότι οι Birkins είναι καλύτερες επενδύσεις από τις μετοχές; Ενώ ο χρυσός και οι μετοχές είναι εξ ορισμού ευμετάβλητες, οι τσάντες Birkin έχουν αυξηθεί σε αξία κατά ένα μικρό και σταθερό ποσοστό τα τελευταία 35 χρόνια. Η ζήτησή τους αυξάνεται συνεχώς, ενώ η διαθεσιμότητά τους γίνεται όλο και μικρότερη. Οι Birkin, Kelly και Constance είναι η μαγική τριάδα της Hermès και αξίζει να επενδύσετε σε αυτές αν μπορείτε, καθώς και οι τρεις θα σας επιτρέψουν να αποκομίσετε σημαντικό κέρδος αν ποτέ αποφασίσετε να τις πουλήσετε».

Farfetch Hermès Pre-Owned 2016 Birkin bag €31.444

Πηγή: Who What Wear