Το τσίπουρο θεωρείται από πολλούς ως το πιο παραδοσιακό ελληνικό ποτό, καθώς διαθέτει μια μακρά ιστορία παραγωγής και αποτελεί αγαπημένη επιλογή των Ελλήνων. Είναι η πρώτη επιλογή στο τραπέζι της παρέας και συνοδεύει τέλεια οποιονδήποτε μεζέ. Ειδικά, το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια χαλαρών στιγμών δίπλα στη θάλασσα, απολαμβάνουμε τραπέζια γεμάτα εδέσματα και γέλια με το τσίπουρο να είναι αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας.

Ωστόσο, ακόμη και τα πιο παραδοσιακά και διαχρονικά πράγματα εξελίσσονται και αλλάζουν. Έτσι και το Δεκαράκι επαναπροσδιόρισε το τσίπουρο μέσα από την πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακού τσίπουρου, προσφέροντας κάτι φρέσκο και ενδιαφέρον που αναβαθμίζει την καλοκαιρινή μας διάθεση.

Πάμε να δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα κάνουν το μονοποικιλιακό τσίπουρο πρώτο στη λίστα των προτιμήσεών σας!

Ο τόπος προέλευσης

Ο τόπος προέλευσης και οι ποικιλίες που επιλέγονται είναι ύψιστης σημασίας για την ποιότητα του αποστάγματος. Γι’ αυτό το λόγο το Δεκαράκι επιλέγει ποικιλίες από την περιοχή του Τύρναβου, μιας περιοχής με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου λόγω του λεγόμενου terroir της περιοχής, δηλαδή ο συνδυασμός εδάφους (αμπέλια σε ορεινές ή ημιορεινές πλαγιές) και μικροκλίματος (ψυχρό κλίμα) της περιοχής. 

Τρεις διαφορετικές ποικιλίες, καθεμία με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά

Σημασία έχει επίσης και η ποικιλία που θα επιλεχθεί, αφού η καθεμία θα δώσει διαφορετικά χαρακτηριστικά στο απόσταγμα που θα παραχθεί από αυτήν. Για παράδειγμα, το Δεκαράκι Μοσχάτο, το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο  που αποτελεί προϊόν απόσταξης μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου, λαμβάνει στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της εκλεκτής αυτής ερυθρής ποικιλίας. Το άρωμα του Μοσχάτου σταφυλιού σε συνεπαίρνει με κάθε άνοιγμα της φιάλης, ενώ η κρυστάλλινη καθαρότητα του αποστάγματος σε προδιαθέτει για τη γευστική εμπειρία που θα ακολουθήσει.

Από την άλλη, το τσίπουρο Δεκαράκι Μαλαγουζιά παράγεται μόνο από Μαλαγουζιά λευκό σταφύλι που του χαρίζει έναν ιδιαίτερο, κομψό, ανθικό αρωματικό χαρακτήρα. Ενώ, το Δεκαράκι Ροδίτης Αλεπού προκύπτει αποκλειστικά από τον κλώνο-βασιλιά του Ροδίτη με το χαρακτηριστικό ρόδινο χρώμα και τα λεμονάτα, φρουτώδη αρώματά του.

Παραδοσιακή Απόσταξη

Αφού, έχει επιλεχθεί η κάθε ποικιλία (στη δική της χρονική στιγμή) ιδιαίτερη σημασία έχει η διαδικασία της απόσταξης. Χάρη στο μονοποικιλιακό χαρακτήρα το τσίπουρο προσλαμβάνει στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Τα αρώματα από τα στέμφυλα, αναδύονται μέσα από τη διαδικασία της πολλαπλής επαναπόσταξης η οποία απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται παραδοσιακά μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Με την απόσταξη ο αρωματικός χαρακτήρας της ποικιλίας εξελίσσεται και ενδυναμώνεται δίνοντας ένα αυθεντικό και ισορροπημένο απόσταγμα με μακρά επίγευση. Παράλληλα, η τέχνη στα «κοψίματα» -δηλαδή ποιο μέρος της καρδιάς του αποστάγματος απομονώνεται και επαναποστάζεται σε κάθε τμήμα της πολλαπλής επαναπόσταξης- τελειοποιεί το προϊόν και δημιουργεί ανώτερης ποιότητας τσίπουρο. 

Το Δεκαράκι δίνοντας βάση στην προέλευση, τις ποικιλίες και τη μέθοδο απόσταξης, επαναπροσδιορίζει όσα ξέραμε για το τσίπουρο και προσφέρει την πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακού τσίπουρου. Μια οικογένεια μονοποικιλιακών που αποτελείτε από, το εκρηκτικό Μοσχάτο, την αρχοντική Μαλαγουζιά και τον αρμονικό Ροδίτη Αλεπού και τα οποία δίνουν νέα διάσταση απόλαυσης και ποιότητας στο τσίπουρο.

Μία γουλιά θα σας πείσει!