Παρήγγειλα έναν καφέ -ελληνικό- και περίμενα τον Μιχάλη Κατσιαβό για να κατηφορίσουμε μαζί στο στούντιο του Newsbeast. Εκεί θα ηχογραφούσαμε το podcast. Όταν ήρθε, πήρε ένα εσπρέσο. Ήταν η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε. Μέσα σε 3 λεπτά, τα λέγαμε λες και βρισκόμασταν κάθε εβδομάδα. Αυτό το «πάμε για καφέ», δε χάνει ποτέ τη δυναμική και την αξία του.

Ο Μιχάλης Κατσιαβός είναι διακεκριμένος barista και βρεθήκαμε με αφορμή το Athens Coffee Festival, τη μεγάλη γιορτή του καφέ που διοργανώνεται από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. «Είναι καλός ο καφές σου;», τον ρώτησα. Καθαρά από περιέργεια. Κρατώντας το άσπρο μικρό ποτήρι, μου έδειξε δυο τρεις τεχνικές για το πώς καταλαβαίνουμε εάν είναι καλός ένας εσπρέσο, πριν τον δοκιμάσουμε. «Άρα;», τον ρώτησα. Αφού ήπιε μια γουλιά, ώστε να είναι σίγουρος, απάντησε αυτό που μου είχε εξηγήσει ήδη. Δεν είναι καλός. Παρόλα, ο Μιχάλης είναι ξεκάθαρος: «Είμαστε σε υψηλό επίπεδο. Η Ελλάδα έχει κάνει τρομερά βήματα ανάπτυξης στον καφέ που σερβίρει». Και προσθέτει: «Θα πρέπει όμως συνεχώς ν’ ακολουθούμε τεχνικές και μεθόδους για το καλύτερο δυνατό. Είμαστε σε υψηλό επίπεδο. Ο κόσμος, ο καταναλωτής δηλαδή, καθορίζει το επίπεδο. Ψάχνει τον ποιοτικό καφέ. Εκπαιδεύεται».

«Στο φετινό Athens Coffee Festival θα δούμε νέα trends, όπως το φυτικό γάλα. Ένα ακόμη νέο trand είναι το cold brew, ο κρύος καφές φίλτρου που έχει μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά», μάς λέει, μεταξύ άλλων.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Μιχάλη Κατσιαβό στο podcast του Newsbeast

Timeline

1:41 Πόσο εύκολο είναι για έναν ειδικό του χώρου να πιει -και ν’ απολαύσει- έναν καφέ έξω

2:14 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού barista; Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε εμείς ποιος είναι καλός και ποιος όχι;

3:07 Η Ελλάδα βρίσκεται πράγματι σε καλή θέση σε ό,τι αφορά την ποιότητα του καφέ που προσφέρει;

4:11 Τι θα δούμε στο φετινό Athens Coffee Festival;

8:03 Ο βιολογικός καφές κερδίζει συνεχώς έδαφος. Τι σημαίνει αυτό για την παραγωγή του;

9:01 Ο κρύος ή ο ζεστός καφές καταναλώνεται περισσότερο;

9:45 Ποιο είδος ενδείκνυται για πειραματισμούς και δημιουργικότητα και για ποιο είναι καλύτερα να ακολουθούμε την παραδοσιακή οδό;

10:32 Όλο και περισσότεροι βγάζουν τη ζάχαρη από τη ζωή τους, κατ’ επέκταση και από τον καφέ τους και υπάρχει και μια «στροφή» στα φυτικά γάλατα.

11:27 Τα σημερινά καφέ δεν έχουν σχέση με τα καφέ των προηγούμενων δεκαετιών. Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω εξέλιξη;

12:06 Γιατί πρέπει να επισκεφθεί ένας επαγγελματίας το Athens Coffee Festival;

12:32 Τι ρόλο παίζει ο εξοπλισμός ώστε να ετοιμάσουμε ένα ποιοτικό ποτήρι σπιτικού καφέ;

13:21 Το να πιούμε με την παρέα έναν καφέ έξω αντιμετωπίζεται ως μυσταγωγία. Δίνουμε ραντεβού σε ένα καφέ περισσότερο για την ποιότητα του ροφήματος που προσφέρει ή για τοποθεσία;

Εσείς τι καφέ πίνετε; Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, ανακαλύψτε στο Athens Coffee Festival, τις πιο εκλεκτές ποικιλίες καφέ αλλά και μια μεγάλη γκάμα από coffee machines και αξεσουάρ που θα σας μετατρέψουν σε πρώτης τάξεως home barista!