Οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια κατέλαβαν το ακαδημαϊκό κτίριο του 1907, Hamilton Hall, που βρίσκεται στα Morningside Heights της πανεπιστημιούπολης στο Μανχάταν, ενώ αξιωματούχοι περιόρισαν την πρόσβαση στον συγκεκριμένο χώρο.

Οι διαδηλωτές ανήρτησαν πανό από ένα παράθυρο, που γράφει «Ιντιφάντα», δηλαδή εξέγερση, όπως λέγεται στα αραβικά, σύμφωνα με το CNN, που παραθέτει βίντεο.

Η σχολή ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) πως η πρόσβαση στο Morningside campus επιτρέπεται μόνο στους φοιτητές, που μένουν σε κτίρια κατοικιών της πανεπιστημιούπολης και στους υπαλλήλους που παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

«Αυτός ο περιορισμός της πρόσβασης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι οι περιστάσεις να επιτρέψουν κάτι διαφορετικό», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Η ασφάλεια όλων των μελών αυτής της κοινότητας είναι υψίστης σημασίας. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή, τη συνεργασία και την κατανόησή σας»

Οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις

Το πανεπιστήμιο άρχισε να τιμωρεί διαδηλωτές, υποστηρικτές της Παλαιστίνης στον πόλεμο με το Ισραήλ, που αρνήθηκαν να διαλύσουν έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη της πόλης της Νέας Υόρκης, αφού το πανεπιστήμιο κήρυξε αδιέξοδο στις συνομιλίες που ήθελαν να θέσουν τέλος στη διαμαρτυρία.

Η πρόεδρος του πανεπιστημίου, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ, ανέφερε σε μια δήλωση πως οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους οργανωτές των φοιτητικών κινητοποιήσεων και τους ακαδημαϊκούς δεν κατάφεραν να πείσουν τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τα δεκάδες αντίσκηνα που είχαν στήσει, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η καταστολή στο Κολούμπια σημειώθηκε την ίδια ώρα που η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν, συνέλαβε δεκάδες φοιτητές, τους οποίους περιέλουσε με σπρέι πιπεριού σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων.

Σημειώνεται ότι το Κολούμπια βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδηλώσεων για τη Γάζα, που πραγματοποιούνται σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες,

Πηγή: ΑΠΕ