Στα «βήματα» της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, φαίνεται πως βαδίζει ο πρόεδρος του VMRO και νεορκισθείς πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του VMRO, ερωτηθείς για την επιλογή της Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει «Μακεδονία» τη χώρα, υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τη δική τους ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίαση.

Είπε, ακόμη, πως στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας του θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία, αλλά στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ή σε ομιλίες αποτελεί ατομικό δικαίωμά του να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία και Μακεδονικός» και προτρέπει το ίδιο να κάνει και η ΠτΔ της χώρας.

«Εκτιμώ ότι το VΜRΟ, ως κόμμα, αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία. Σε αντίθεση με εκεί, στη Μακεδονία η Συμφωνία είναι μέρος των θεσμών, του Συντάγματος και των νόμων. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε, σύμφωνα με το libertas.mk.

Ο Μίτσκοσκι ζήτησε σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση να μην υπάρχουν απειλές, εμπόδια και αναδρομές στο παρελθόν, αλλά οι δύο πλευρές να κοιτάξουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, αν η Ελλάδα θεωρεί ότι η χώρα έχει παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο.

«Περιμένω ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα θα χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, γιατί, σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει καμία παραβίαση. Είναι δικαίωμά μου να αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω και χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία, για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και αντί να γυρίζουμε πίσω ας κοιτάξουμε το μέλλον. Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο, οπότε εκεί θα παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, τους καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Και αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό», τόνισε ο Μίτσκοσκι.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ακόμη πως προσδοκά συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.