Ένοπλοι δολοφόνησαν τουλάχιστον 21 πολίτες κατά τη διάρκεια επίθεσης την Παρασκευή σε χωριό στην περιοχή Μοπτί, στο κεντρικό Μάλι, περιοχή που συνεχίζει να πλήττεται από τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων, δήλωσαν το Σάββατο δυο πηγές του Reuters στην περιοχή.
Οι άγνωστοι ένοπλοι έκαναν έφοδο προχθές το απόγευμα στο χωριό Γιαρού, όχι μακριά από την πόλη Μπαντιαγκαρά, εξήγησαν οι πηγές.
«Έγινε αληθινό μακελειό, ένοπλοι όρμησαν στο χωριό κι άρχισαν να πυροβολούν κόσμο. Ο απολογισμός είναι βαρύς, 20 ως 30 νεκροί και τραυματίες», δήλωσε η πρώτη από τις πηγές τηλεφωνικά.
Η δεύτερη πηγή διευκρίνισε πως 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες, και άλλοι 11 τραυματίστηκαν.
Το Reuters σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης από καμία οργάνωση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Η χώρα της δυτικής Αφρικής είναι αντιμέτωπη από το 2012 με βαθιά κρίση ασφαλείας, εξαιτίας ιδίως του ανταρτοπόλεμου οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος, στον οποίο μεταμορφώθηκε η εξέγερση αυτονομιστών Τουαρέγκ στον βορρά.
Η δράση των τζιχαντιστών σταδιακά εξαπλώθηκε από τον βορρά στο κεντρικό τμήμα της χώρας και σε γειτονικά κράτη του Σαχέλ, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η απελπισία του πληθυσμού για την ανασφάλεια διευκόλυνε τα δυο στρατιωτικά πραξικοπήματα στο Μάλι από τον Αύγουστο του 2020. Η στρατιωτική χούντα έκαψε τις γέφυρες με τη Γαλλία και τους άλλους δυτικούς συμμάχους του Μπαμακό και στράφηκε στη Ρωσία. Δυτικές πηγές λένε ότι έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της εταιρείας Βάγκνερ στο Μάλι. Η χούντα το αρνείται, μιλά για ρώσους εκπαιδευτές.
Η απροσδόκητη απαίτηση του στρατιωτικού καθεστώτος τον Ιούνιο να αποχωρήσει η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που επιχειρούσε στη χώρα (MINUSMA) εγείρει ανησυχίες πως το Μάλι ενδέχεται να ολισθήσει ακόμα πιο βαθιά στο χάος.