Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, λόγω των αναταραχών που έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία, επειδή αστυνομικός σκότωσε έφηβο, ο οποίος δεν συμμορφώθηκε σε έλεγχο της τροχαίας.

Κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που διεξήχθη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταχεία και ανάλογη» αντίδραση της αστυνομίας.

Απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να επιδείξουν υπευθυνότητα» και ζήτησε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης να «αφαιρούν» περιεχόμενο και να εντοπίσουν χρήστες που συνδέονται με τα βίαια επεισόδια.

Μάλιστα, δήλωσε ότι «εργαλειοποιείται ο θάνατος του εφήβου», ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι από κοντινή απόσταση, όταν έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο του, αρνούμενος να δείξει το δίπλωμα του. Οι αρχές ανέφεραν πως έφερε αντίσταση, ωστόσο βίντεο απέδειξε το αντίθετο.

Έτσι, ο ειδικός φρουρός διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ οι Γάλλοι αντιδρούν, επειδή πληθαίνουν στη χώρα τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.