Η ανταρσία της Wagner μπορεί να έληξε μέσα σε μία μέρα, ωστόσο τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, δεν έχουν εμφανιστεί δημόσια, με την τύχη τους να «αγνοείται» και διάφορες θεωρίες να διαδίδονται.
Ο Ρώσος πρόεδρος απευθύνθηκε στο ρωσικό λαό μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όμως δεν έχει εμφανιστεί δημόσια, με το Κρεμλίνο να τονίζει ότι βρίσκεται στη Μόσχα και ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του. Τα δυτικά ΜΜΕ όμως, αναφέρουν διαφορετικές πληροφορίες.
Ο βρετανικός Τύπος, όπως η «The Sun» και η «Μirror» γράφουν ότι πιθανώς βρίσκεται σε κάποια πολυτελή έπαυλη του, που μπορεί να χρησιμεύσει και ως καταφύγιο, επειδή λαμβάνει μέτρα ασφαλείας, γιατί δεν έχει αποσοβήσει τελείως ο κίνδυνος της ανταρσίας.
Αντιθέτως, η «Wall Street Journal» γράφει ότι ο Πούτιν αποχώρησε με το προεδρικό αεροσκάφος από τη Μόσχα, με πιθανό προορισμό την Αγία Πετρούπολη, ώστε να συντονίσει καλύτερα τις επόμενες κινήσεις του, ειδικά από τη στιγμή που στην πόλη βρίσκονται αρκετά μέλη της ρωσικής ελίτ.
Το μεγαλύτερο πέπλο μυστηρίου όμως, καλύπτει την τύχη του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής, μετά το μήνυμα στο Telegram και τη λήξη της ανταρσίας. Φαινομενικά, βρίσκεται ή έχει ήδη φτάσει στη Λευκορωσία, όμως κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει.
Μάλιστα, η Wagner στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στο Telegram δημοσίευσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία του αρχηγού της που φοράει στρατιωτική στολή και γράφει το μήνυμα: «Σιωπή».
Οι επόμενες κινήσεις τους
Παρά την έντονη φημολογία για το πού μπορεί να βρίσκονται οι δύο ισχυροί άντρες της Ρωσίας, κανείς δεν είναι σίγουρος, με εξαίρεση το γεγονός ότι σχεδιάζουν τα βήματα για την επόμενη μέρα.
Αρχικά, ο Πούτιν πρέπει να αντιμετωπίσει την έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του, η οποία πλέον πηγάζει από τη ρωσική ελίτ και όχι τον λαό, καθώς βλέπει τα χρήματα της να μειώνονται και να μην καταγράφεται πρόοδος στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ταυτόχρονα, πρέπει να αναδιοργανώσει το ρωσικό στρατό, αφού έμπειρες μονάδες στήριξαν τους μισθοφόρους και αμφισβήτησαν ανοιχτά τον υπουργό Άμυνας Σοϊγκού, που είναι στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου.
Στον αντίποδα, οι πιο συγκεχυμένες πληροφορίες αφορούν τις κινήσεις του Πριγκόζιν. Ορισμένοι θεωρούν ότι θα αναζητήσει καταφύγιο στη Λευκορωσία και ότι δεν θα δώσει σημάδια ζωής, για να αποφύγει τυχόν απόπειρα εναντίον του από τον Πούτιν.
Εντούτοις, έχει αποδεχτεί πως έχουν ιδιαίτερη στενή σχέση μεταξύ τους και παρά την ανταρσία κανένας δεν κατηγόρησε ανοιχτά τον άλλον. Ειδικά, αν συνυπολογιστεί η αναφορά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι ο Πούτιν γνώριζε εξ αρχής την ανταρσία και τη θεωρία ότι μπορεί και να την επιδίωξε, μια πρόβλεψη για το μέλλον το Πριγκόζιν είναι αμφίβολη.
Επιπλέον, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο ηγέτης της Wagner, μπορεί όχι μόνο να μην παραδώσει τα όπλα, αλλά να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως βάση για να εξαπολύσει ένα νέο και πιο καταστροφικό χτύπημα στην Ουκρανία και ειδικά στο Κίεβο.
Μέχρι στιγμής όμως κάθε πληροφορία είναι αμφίβολη και αρκετοί θεωρούν ότι τα διάφορα ερωτήματα θα λάβουν απάντηση τις επόμενες μέρες, λόγω των εξελίξεων που θα προλάβουν τους πρωταγωνιστές της κρίσης που ξύπνησε «μαύρες» μνήμες στη Δύση για την τύχη της Ρωσίας.