Μια κλινική στην Αργεντινή κατηγορήθηκε ότι εκτύπωνε την ίδια υπερηχογραφική εξέταση σε όλους τους πελάτες της, όταν μια έγκυος γυναίκα, η Antonella, μοιράστηκε στο Twitter αυτό που πίστευε ότι ήταν η 5D σάρωση του μωρού της.
Τότε, μια άλλη μπερδεμένη γυναίκα απάντησε στην ανάρτηση, σημειώνοντας ότι φαίνεται να έχει την ίδια εικόνα του υποτιθέμενου παιδιού της. Ύστερα από την επικοινωνία των δύο γυναικών, συνειδητοποίησαν ότι και οι δύο είχαν λάβει την ίδια φωτογραφία από την ίδια ιδιωτική κλινική.
Μετά, μια τρίτη γυναίκα επικοινώνησε μαζί τους για να τους αναφέρει πως είχε επίσης την ίδια εικόνα. Έτσι, η ομάδα των μέλλουσων μητέρων αποφάσισε να ξεκινήσει μια διαδικτυακή αναζήτηση με σκοπό να βρει κι άλλες γυναίκες που είχαν λάβει την ίδια 5D σάρωση.
Η Antonella δημοσίευσε τις εικόνες των τριών σαρώσεων στο Twitter και γρήγορα έγιναν viral, καθώς άρχισαν να ερευνούν την υποτιθέμενη απάτη. «Προς το παρόν, είμαστε τρεις μαμάδες που μας εξαπάτησε μια κλινική με την εικόνα ενός μωρού που δεν είναι δικό μας», έγραψε η έγκυος. «Είναι αυτονόητο ότι παράλληλα με αυτό, μας χρέωσαν πολλά χρήματα. Αυτή τη στιγμή αναζητούμε περισσότερες μητέρες με την ίδια σάρωση για να εμφανιστούν».
Αφού η ανάρτηση έγινε viral με 5,5 εκατομμύρια προβολές, δεκάδες γυναίκες επικοινώνησαν με τις γυναίκες ισχυριζόμενες ότι έλαβαν, επίσης, την ίδια εικόνα. Οι τρεις πρώτες γυναίκες είπαν ότι έλαβαν σαρώσεις για τα αγόρια τους, αλλά η ίδια εικόνα φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε και για κορίτσια, αναφέρεται στο nypost.com.
Τα φερόμενα ως θύματα κατηγόρησαν την ιδιωτική κλινική της Αργεντινής ότι εξαπατά γυναίκες με ψεύτικες σαρώσεις 5D και σχεδιάζουν να βρουν περισσότερα θύματα προτού υποβάλουν επίσημη καταγγελία στις δικαστικές αρχές. Πρόσθεσαν ότι θέλουν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την κατάσταση και να αποτρέψουν περισσότερες γυναίκες από το να πέσουν θύματα απάτης.
Μια μητέρα είπε: «Νομίζω ότι έχω κυριολεκτικά την ίδια φωτογραφία, τραβηγμένη το 2017. Επιπλέον, σε μια στιγμή θυμού, πήγα να διαμαρτυρηθώ γιατί δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι η κόρη μου είχε σύνδρομο Down». Μια άλλη είπε: «Όταν ήθελα να κάνω υπερηχογράφημα, ο τύπος που με παρακολουθούσε μου είπε να μην το κάνω, καθώς είναι χάσιμο χρημάτων, επειδή το μηχάνημα δημιουργεί μια αυτόματη εικόνα και είναι σχεδόν όλες ίδιες».