Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε την Πέμπτη την επιβολή πλαφόν στη χρήση πιστωτικών καρτών για αναλήψεις μετρητών. Ωστόσο ένα 24ωρο αργότερα υπήρξε ανάκληση της οδηγιας προς τις τράπεζες.
Η αρχική απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο μέτρων για τη στήριξη της τουρκικής λίρας, η οποία συνεχίζει τον «κατήφορο» μετά τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών, που οδήγησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην τελική μάχη για την προεδρία της χώρας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στον Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα βήμα προς τα capital controls. Τελικά μετά τον σάλο, Μέσα της Τουρκίας ανέφεραν πως τελικά οι περιορισμοί δεν θα εφαρμοστούν οι περιορισμοί.
Το χρονικό και τα στοιχεία
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε σε 19,78 λίρες ανά ένα δολάριο, φτάνοντας μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό των 19,80 λιρών.
Έτσι δόθηκε οδηγία στις τράπεζες να θέσουν πλαφόν 15,000 τουρκικών λιρών (περίπου 750 δολάρια) στις αναλήψεις μετρητών με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Επιπλέον περιόρισε το όριο ημερήσιας αγοράς συναλλάγματος από τις τράπεζας κατά 25%, ενώ αύξησε την προμήθεια για αγορά ξένου νομίσματος από 5% σε 10% και στο 30% μετά τις 28 Ιουλίου.
Από το 2018 η λίρα έχει κάνει βουτιά 80% και έχει υποχωρήσει 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές η βασική αιτία για αυτή την κατάρρευση είναι οι ανορθόδοξες πολιτικές που ακολούθησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα γνωστά και ως Erdoganomics, βάσει των οποίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού δεν απαιτείται άνοδος των επιτοκίων, αλλά αντίθετα μείωση.
Οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 177 δισ. δολ. για τη στήριξη της λίρας από τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα καταστροφικό οικονομικό σπιράλ πληθωρισμού και υποτιμήσεων.